UYAP Üzerinden Öğrenme Tebliğ Yerine Geçer mi?
İcra hukuk mahkemesinde görülen davada karar verildi..süre tutum dilekçesi verdim..süre tutum dilekçesinde gerekçeli karar elime tebliğ edildikten sonra temyiz edeceğimi açıkladım..1 ay sonra gerekçeli karar yazıldı..uyap üzerinden gerekçeli kararı gördüm..ancak gerekçeli karar 10 gündür elime geçmedi..uyap üzerinden öğrenme tebliğ yerine geçermi..yoksa tebligat yapılması ile mi temyiz dilekçesi verilir..bu arada elektronik postam yok.. uyapa kimlik bilgileri ile ulaşıyorum..
Bu konuda yardımcı olabilir misiniz
Cevap: UYAP Üzerinden Öğrenme Tebliğ Yerine Geçer mi?
süreler tebligat yapıldıktan sonra başlar size veya muhtara
Her hangi bir kararı uyap üzerinden öğrenmek (muttali olmak) sürelere etki etmez. Gerekçeli mahkeme kararının tarafınıza posta yolu ile tebliğ edilmesi (avukatlar için gerekli değil çünkü UETS üzerinden elektronik tebligat yapılır) gereklidir. Diğer yandan gerekçeli temyiz dilekçesi için beklemeniz gerekmiyor. İsterseniz mahkeme kararı tebliğ olmadan da dilekçenizi verebilirsiniz. Siz e-devlet üzerinden dilekçe yollayamayacağınıza göre mahkemesine bizzat vermelisiniz.
İcra hukukunda veya Anayasa mahkemesine başvuruda "öğrenme" ile başlayan süreler vardır.
Mesela, "usulsüz tebligat" konusundaki süre, "öğrenme" ile başlar.
Ancak istinaf veya kanun yoluna başvurma süreleri (ceza mahkemesindeki tefhim hariç) tebligat ile başlar.
Öğrenme ile başlayan sürelerde, öğrenme her türlü olabilir. Yani UYAP üzerinden öğrenme üzerine süresi içinde AYM'ye başvurulmadığı için reddedilen AYM bireysel başvuruları vardır.