Evcil Hayvan Sebebiyle Tahliye İstenmesi Durumu Hk.
Merhabalar.
Esasen henüz tahliye istenmesi gibi bir durum söz konusu değil. Fakat böyle bir durumun içine düştüğümüzde ne yapmam gerekeceğini bilmek açısından üstadlarıma sormak istedim.
6 yılı aşkın bir süredir aynı evde kiracıyız. 5 kişilik bir aileyiz ve bizimle 13 yıldır yaşayan bir köpeğimiz var. Kiralarımız son derece muntazam, her ayın 1'i, hafta sonuna denk geldiyse en geç 3'ü. Havale yöntemiyle otomatik ödemede. Komşularımızla aramız gayet iyi. Hatta tam karşı dairemizin de bir köpeği var. Bundan önce apartmandan gelip geçen çeşitli kiracıların da kedi-köpek gibi evcil hayvanları vardı.
Bu eve taşınırken evcil hayvanımız olduğunu beyan ettik, şikayet olmadığı sürece sorun olmayacağını söylemişlerdi. Biz de buna binaen 6 yıldır sorunsuz bir şekilde oturuyoruz, evimizden de gayet memnunuz.
Ev sahibimiz son zamanlarda köpeğimize takmış vaziyette. Akıl almaz bir şekilde apartmanın asansör arızasını dahi köpeğimizin tüylerine bağlayacak kadar garip bir düşünceye sahip. Haricinde apartmanda diğer kişilerin de köpekten rahatsız olduğunu iddia ediyor. Fakat benim köpeğim 13 yaşında ve en son havlamasını ben 3 sene önce duydum. Bütün gün yatıyor ve günde 2 defa geziyor. Komşularımız köpeğimize denk dahi gelmiyor, geldiklerinde de köpeğimizin kafasını sevmeyen bir kişi bile hatırlamıyorum. Yani bu iddianın gerçek olduğunu düşünmüyorum.
Ev sahibimiz nevi şahsına münhasır, garip biri. Yaşça biraz ilerlediği için saygısızlık etmek istemiyorum kendisine ve sesimi yükseltmek istemiyorum. Fakat artık iş o raddeye gidiyor gibi, bugün tartıştık. Oturduğumuz eve gayet iyi bakıyoruz, üstelik mal sahibinin yapması gereken tadilatları bile ona aksettirmeden kendimiz halletmeye çalışıyoruz ki, aldısıyla verdisiyle uğraşmayalım. Öyle ki, eve taşındıktan 1 hafta sonra çürüyüp te kırılan iki balkon kapısına PVC kapı yaptırdık. Eski kombi yüzünden doğalgaz kesildiğinde, bizden para istediğinde dahi verdik. Aidat artışlarına sesimizi çıkartmadık.
Fakat son hadise benim çok canımı sıkıyor. Oturduğumuz apartmanda 8 daire var, 5'i bizim ev sahibinin. Kalan 3 daire ise farklı mal sahipleri. Ne bir yönetim toplantısı, ne de bildiğimiz bir yönetim kurulu söz konusu. Kendisi apartmanın yöneticiliğini üstleniyor ve bu şekilde yürüyor işler 6 yıldır.
Mal sahibimiz, 13 yıldır birlikte yaşadığımız, 6 yıldır da birlikte bu evde kaldığımız köpeğimiz yüzünden tahliye talep edebilir mi? Bu durumda hukuki olarak haklı mıyız? Zira söylediği şeylerin, iddia ettiği şeylerin geçerliliği mümkün değil ve akla yatkın şeyler değil. Altında farklı bir amaç olabilir elbette, belki de bunca yıldan sonra kirayı beğenmiyordur, evini satmak istiyordur, orasını Allah bilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde, kiracı olarak haklarımız nelerdir ve ilk olarak nereye başvurmamız gerekir? Prosedürü nasıldır?
Saygılarımla
Cevap: Evcil Hayvan Sebebiyle Tahliye İstenmesi Durumu Hk.
Ben hukuk insanı değilim ve kişisel yorum eklerken buradaki hukuk insanlarının bilgisine saygısızlık etmmek için azami itina gösteriyorum.
Bununla beraber hem daire sahibiyim hem kirada dairem var hem oturdugum apartmanın yöneticisiyim.
Bu nedenle bilgim dahilinde size yazayım.
1) Kiranızı düzenli ödüyorsanız. Kontrat sonlarında kontratta yazan TUFE oranında artışları yapıyorsanız.
2) apartmanın ilk yazılı karar defterinde kat maliklerinin imzaladığı kuruluş maddelerinde evcil hayvan beslenmeyecektir diye bir madde yoksa.
3) Tüm diğer daire sahiplerinin beraberce 'biz bu daireden ortak yaşam koşullarına uygunsuz yaşamı nedeni ile şikayetçiyiz diye dilekçe imzalayacağından eminseniz'.
-
Ev sahibinize 'tamam ne yapıyorsanız yapın beyefendi evden çıkmıyorum kiramı ödüyorum hayvanım da burada benimle yaşamaya devam edecek. Dilerseniz size adliyenin adresini de veririm avukat ararsanız bildiğim avukatlar da var . ' deyip kestirip attırın.
Kendisi düşünsün.