Görev yeri degisimini reddetmek
Merhaba. Özel bir sirkette calismaktayim. Orta karadenizde calisirken bilgim olmadan dogu anadolu bolgesine gonderildigimi mail yoluyla ogrendim. Fikrim sorulmadi. Karari maille ogrendim. Gorevi kabul etmezsem sadece kidem tazminatimi alabiliyorum. İşe iade tazminat hakkim ve fazla mesai ucreti haklarim ne olacak. Dava acmadan sirket bunlari bana odermi.
Cevap: Görev yeri degisimini reddetmek
Esaslı değişikliği kabul etmediğiniz için iş akdini siz feshediyor olacaksınız.
Dolayısıyla işe iade davası açma hakkınız bulunmuyor. İşe iade tazminatı da söz konusu olmayacak.
Ancak iş akdinizin sonlandırılmasından sonra kıdem tazminatına ek olarak her türlü ücret alacağınıza hak kazanırsınız.
Yusuf bey cevabiniz icin tesekkur ederim. Peki bu sehir degişikligi isini bana fikrimi bile sormadan yapmalari beni hakli kilmazmi. Kabul etmeyecegimi bilerek yapildi. Isten cikarmaktansa bunu yaptilar. Kabul etmezsen haklarini veririz dediler. Ama sadece kidem tazminati icinmis. Ihbarda odenmezmis. İşe iade tazminatim 90 bin gibi bir rakam yapiyor. Yani cok buyuk bir para. Bunu kaybetmemen icin yapabilecegim hicbirsey yokmu.
İşe iade davası , haklı veya geçerli bir sebep olmadan işine son verilen çalışanın açabileceği bir davadır. İşe iade davasını kazanan çalışan öncelikli kazancı işine geri alınması , işe geri alınmazsa da işe başlatmama tazminatı alabilmesidir. Sözleşmenizi feshetme sebebiniz haklı da , sözleşmeyi siz feshettiğiniz için işe iade davası açabilme hakkınız yok. İşe iade davası açabilme hakkınız olmadığı için işe başlatmama tazminatı alabilme ihtimaliniz de yok dolayısıyla . Hiç olmayan işe başlatmama tazminatınızı koruyabilme diye bir durumunuz da yok şu anda. Dİlerseniz yeni görevlendirmeyi kabul eder ve yeni görev yerinizde işe devam edebilir ve orada çalışırken herhangi bir haklı sebeple sözleşmenizi feshetmeyip, işverenin sizi haklı veya geçerli bir sebebi olmadan işten çıkarmasını bekleyebilirsiniz. İşveren sizi o şekilde işten çıkardığında da işe iade davası açma hakkını kazanmış olursunuz. İş sözleşmenizde işverenin diğer işyerlerinde çalışmayı kabul ettiğinize dair bir madde yoktur inşallah.