Emeklinin sigortasiz çalişmasi
Sayın Yetkililer, 28 yıl devlet memuru olarak çalıştıktan sonra 2017 yılında emekli oldum. kasım 2019 tarihinden bu yana özel bir firmada çalışıyorum. 22.3.2021 tarihi itibari ile sigortamın ödenmediğini öğrendim. ihbar ve kıdem tazminatımı verin ayrılayım dediğimde öyle bir şey olamaz. ayrılabilirsiniz dediler. ben bu yaptıklarını yanına bırakmak istemiyor, ihbar ve kıdem tazminatımı alarak gitmek istiyorum. hukuki olarak bana yol gösterebilir mizsiniz? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Emeklinin sigortasiz çalişmasi
abi selam. öncelikle firmaya bu durumu çaktırma. kimseyle konuşma ne yetkili ne iş arkadaşların.
en doğrusu iş avukatı ile yüzyüze görüşmen.
internetten araştırdığım kadarıyla "sigortası yapılmayan çalışan haklı fesih ile kıdem tazminatına hak kazanır" şeklindedir. ihbarı alamıyorsun hiç bir durumda onu unut.
şimdi durum şöyle önce senin buradan çalıştığına dair olayı ispat edebilmen lazım. maaş bankadan şahsi hesabına mı yatıyodu, elinde şirketten aldığın makbuz var mı, ne biliyim şirket giriş çıkışları için giriş kartı vs. yine şirket içerisinde senin o şirkette çalıştığına tanıklık edecek diğer çalışanlar var mı? yani dava sürecinde senin lehine ifade verecek evet 2019 yılında çalışmaya başladı vs.
bunlar varsa güzel. sen önce şirkete noterden ihtarname çek iadeli taahhütlü. böyle böyle şirketinizde şu tarihten itibaren ... görevi ile çalışmaktayım. ancak sgk girişimin yapılmadığını öğrendim. 2 yıllık (ya da senin ki neyse) çalışmamın, net ücretim olan ...... TL nin Kıdem tazminatını İBAN adresime yatırılması diye. çok büyük ihtimalle ödemeyecekler. ödemezlerse bunun üzerine "hizmet tespit davası" (önce arabulucu gitmen gerekli mi bilmiyorum) açacaksın. yani sgk senin şu tarihler arasında bahsettiğin şirkette çalıştığına ve sgk nın yapılmadığını bildirecek mahkemede karara çıkacak. diyelim 2 sene çalıştığına karar verdi mahkeme. gene ödemezse bu karar kesinleşince direk iş mahkemesinde dava açabilirisin (önce arabulucu galiba) kıdem tazminatının alacağına dair.
önce avulatla yüzyüze görüşüp anlaştıktan sonra hamle yapman doğru olur. sen şu an için olabildiğince belge almaya bak. daha önce almadıysan farkettirmeden. fotoğraf çek fabrikanın içinde vs. işine yarayabilecek delil topla. çünkü oradan çıktıktan sonra başka toplayamayacaksın
https://www.evrensel.net/yazi/86423/...esih-nedenidir
"Ücretin geç veya eksik ödenmesi, sigorta primlerinin eksik yatırılması (gerek çalışılan gün sayısının eksik bildirilmesi gerekse ücretin düşük bildirilmesi) 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24/II-e maddesi gereğince, işçinin iş akdini haklı nedenle fesih nedenleri arasındadır."
Cevap: Emeklinin sigortasiz çalişmasi
öncelikle çok teşekkür ederim yanıtınız için. Ben işe ilk girdiğim an itibari ile 1 ay sonra maaşımı banka hesabıma yatırdılar. hala da aynı şekilde hesabıma yatıyor maaşım. ama maaş olarakyazmıyorlar sadece iş yeri sahibi kendi hesabından bana para gönderiyor. burada çalıştığıma dair şahitlerim vs. var. Bir de şirketin kurduğu ve yönetcisi olduğu whatsap grubu var. ordan o kadar çok mesajlarımız var ki iş ile ilgiili o bile tek başına ıspat için yeterlidir diye düşünüyorum. Tekrar teşekkür ederim. iyi günler dilerim.