Kira kontrat başlangıç tarihinden önce kontratın iptali mümkün mü
Selamlar. 01.03.2021 tarihinde görüp tutmaya karar verdiğimiz bir daire ile ilgili 02.03.2021 tarihinde sözleşme yaptik. Ancak evin dogalgazinin baglanma süreci 10 gün kadar süreceginden sozlesme tarihi olarak 12.03.2021 yazdik. Ben iyi niyete binanen mart ayi kirasini ve depozitoyu artı emlakci ücretini ayin 2inde yani sozlesmenin baslama tarihinden 10 gun once odedim. Ancak ertesi gün eşimin hamile oldugunu öğrendiğimizden evin küçük gelecek olmasi nedeniyle ertesi gun yani yine sozlesmenin baslangic tarihi olan 12.03.2021 tarihinden 10 gun once evi durumumuzdaki bu değişiklik nedenile tutamayacagimizi bildirdik. Ev sahibi ve emlakci bu bildirimimize ragmen ve bu surecte evi başkasına kiralamalarna ragmen depozito dışında odeme yapmayi red ediyor. Bu durumda emlakci parasini ve sozlesmeden hemen bir gün sonra olusan olağanüstü durum nedenile sozlesmenin baslama tarihine 10 gun kala bildirmiş olmama ragmen yapigim ödemeyi iade etmeyi red etmeli hukuki midir? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Cevap: Kira kontrat başlangıç tarihinden önce kontratın iptali mümkün mü
02.03 tarihi itibariyle yaptığınız sözleşme ile 12.03 tarihi itibariyle eve taşınacağınızı taahhür etmişsiniz , buna istinaden de sözleşme gereği yapmanız gereken ödemeleri tamamlamışsınız. Osnrasında sözleşmeden cayma nedeni tamamen sizin durumunuzdaki değişiklikten kaynaklanmış olduğundan,eğer imzaladığınız sözleşmede arzu ettiğiniz para iadelerinin yapılacağı yönünde bir düzenleme yoksa,hukuki olarak ev sahibi ve emlakçının bir kusuru bulunmamaktadır.
Yanıtınız için teşekkür ederim. Peki bu sure içinde kiraya verilmiş olma durumu ki bu durumda ev 13 mart ile 13 nisan arasi benim kullanimimda olmali bir şey ifade etmez mi?
Yoo gerekmiyor, siz 1 yıl için sözleşme imzalayıp sonra sözleşmeyi feshetmişsiniz. Siz sözleşmeyi feshettiğinizi bildirmeden önce kiraya vermiş değil benim anladığım kadarıyla.
Bakalim. Yarın ödeme yapılmazsa noterden ihtar cektirecegim. Sonrası dava. Bakalim hakimler ne diyecek :-)) vatandaş akliyla hukuk aklı örtüşmüyor bazen :-)
Emlakçı hizmetini bilemeyeceğim fakat oturmadığınız sürede eğer ev sahibi başka birisine evi kiraya vermiş ise, ev sahibinin aynı ay için iki farklı kiracıdan kira alması iyi niyet ile bağdaşmadığı ve geri almanız gerektiği kanısındayım.
02.03.2021 tarihinde sözleşme kurulduğu için emlakçı görevini ifa etmiş ve emlak komisyonuna hak kazanmıştır. Dolayısıyla komisyonda hak edebileceğiniz bir şey yok.
Diğer kiracı ne zaman kira ödemeye başlamış? Belki kısmi kira iadesi daha hakkaniyete uygun olurdu.