EVKUR Taksitli Sözleşme Cayma Hakkı
12.02.2021 tarihinde EVKUR’dan taksitli sözleşme ile telefon aldım. 15.02.2021’de cayma hakkımı kullanacağım. Ancak ürünün kutusunu mağazada açmayın dememe rağmen açtılar. Ben malı vermiyim, sorun değil. Ancak sözleşmede yazan peşin fiyatı direk ödeyip bu durumdan kurtulmak istiyorum. Ancak EVKUR senedi geri verme, erken kapama, vb. diğer durumlarda sorun çıkartıyor. Bende ilgili kanun hükümleri uyarınca satıcı adresine cayma hakkı bildirimini yazılı bir şekilde yapacağım. Bu uygun mudur ?
Cevap: EVKUR Taksitli Sözleşme Cayma Hakkı
Kendi sorunumu kendim araştırdım ve çözdüm arkadaşlar. İnternetten yaptığınız cep telefonu alisverişlerinizde, "Sim kart takılmış ya da Wifi ağına bağlanmış ürünler cayma hakkı kapsamına girmez." gibi ifadeler tamamen uydurmadır. Bu kapsamda internet üzerinden yapılan alışverişlerde ürün tarafınıza ulaştığı andan itibaren 14 gün içinde koşulsuz şartsız -ürüne hasar vermemek kaydıyla- ürünü iade hakkınızı tanımlayan kavram.
Kanun çok açık: 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun'un 48. maddesinin 4. bendi:
"tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir... (taksitli sözleşmede bu durum 7 gündür)
tüketici, cayma hakkı süresi içinde malın mutat kullanımı sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan sorumlu değildir."
mutat: olağan kullanım. yani siz cihazı açtınız olağan haliyle kullandınız. telefonun amacı zaten iletişim, sim kart ile kullanmak ve wi-fi'ye bağlanmak alışılagelmiş kullanımın tillahıdır.
bunun için firmanın iade formu çok bir şey ifade etmiyor. tavsiyem internet üzerinden ornek cayma bildirim formunu doldurup ptt üzerinden iadeli taahhütlü karşı tarafa gönderin. Bu beyan onların eline geçtiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde olumu cevap gelmezse; ürünün faturasının fotokopisi, cayma hakkınızı kullanmak istediğinizi gönderdiğinize dair formun bir suretini, iadeli taahhütlü posta alindinizin fotokopisini hakem heyetine, "şu firmanin şu internet sitesinden şu ürünü şu tarihte satın aldım, şu tarihte cayma hakkimi kullanmak istedigime dair beyanimi firmaya ptt iadeli posta ile bildirmeme ragmen herhangi bir islem yapılmadi. sozlesmeden dogan cayma hakkim adina para iadesinin yapilmasini arz ederim." tarzi bir dilekce yazıp söylediklerimi de dilekçeye ekleyip hakem heyetine başvurun.
şimdi onlar düşünsün. haklarınızı bilin. bir de alo 175 tüketici bilgi hattı var arayın bilgi alın.
Yanlışlık olmaması için şunu da eklemek gerekir. Cayma hakkınızı mesafeli sözleşmelere tanınmış bir haktır. Mağzadan satın alımlarda değil.
Alıntı:
frmax rumuzlu üyeden alıntı
Yanlışlık olmaması için şunu da eklemek gerekir. Cayma hakkınızı mesafeli sözleşmelere tanınmış bir haktır. Mağzadan satın alımlarda değil.
Hayır yanlışınız var. Bugün tüketici danışma hattını aradım, konuştum. Bana cayma hakkımın olduğunu söylediler. Taksitli sözleşmemde de cayma hakkı yazıyor. Taksitli sözleşme resmî gazetede de cayma hakkı yazıyor.