Kira artışı istemeyen ev sahibinin fikir değiştirmesi
Merhabalar,
Mart 2018'de taşındığımız evimizin kiralarını her zaman günü gününe ödedim. 1 yıl sonra, standart kontrat gereği zam yapılması gerekir. Ancak öncesinde evin eksiklerini gidermek istemeyen mal sahibimizle zam döneminde yaptığımız telefon görüşmesinde "zam yapmayın, mahsuplaşalım" şeklinde bir "SÖZLÜ" cevap aldım.
2019 Mart'ta zam yapmadan kontratı devam ettirdik ve kiraları günü gününe ödemeye devam ettim.
2019 Aralık ayında, kiraya zam yapmadığım ve geçen 9 aylık farkı ödemem gerektiğine dair talebini "emlakçı" tarafından aranarak öğrendim. Tabii ki buna itiraz ettim ve akabinde tarafıma icra takibi başlattı. İtiraz ettim, dosya durduruldu.
2020 yılının kontrat yenileme dönemine geldiğimizde ise kanunlara uygun şekilde zam yaparak kiralalarımı yine zamanında ödemeye devam ettim.
Bundan birkaç ay önce bir icra takibi daha başlattı, önceki talebindeki gibi kira artışı olsaydı, bu yıl ne kadar fark vermem gerektiğine değinen bir talepte bulundu. Buna da itiraz ettim.
Sonrasında ise hemen hukuk davası açarak tahliyemi istedi. İlk duruşmaya Covid belirtileri nedeniyle mazeret dilekçemi verdim. Haftaya 2. duruşma gününde mahkemede olacağım.
Kanunların sözlü değil, yazılı kanıtlara dayanarak hareket ettiğini biliyorum. Fakat burada güvene dayalı ilişki çerçevesinde hata yaptım ve zam konusunda yazılı bir belge almadım. Şimdi benden hem aradaki farkları, hem faizlerini, hem de tahliye edilmemi bekliyor.
Bu durumda mahkemede ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Sadece doğruları anlatacağım. Bir işe yaramayacağının farkındayım, yine de sizlere sorarak fikir almak istedim.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...
Cevap: Kira artışı istemeyen ev sahibinin fikir değiştirmesi
Yazılı bir sözleşmenin hükümleri yazılı belge ile değiştirilebilir.
Kira alacaklarında zamanaşımı beş yıldır.
Ev sahibi bu davayı kazanacak, hem faiz ve masrafları faiziyle ödeyecek hem de hakkınızda tahliye kararı çıkacak.
Duruşma günü gelmeden ev sahibi ile anlaşıp, aradaki farkı ödemeniz ve yeni bir kira sözleşmesi yapmanız -eğer evden çıkmak istemiyorsanız- sizin için daha hayırlı olur.
Sayın Ateşkan,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Hukuk kurallarının yazılı delillere dayalı olduğunu biliyorum. Ancak 8 ay sonra bu artışı talep etmesi, aradan geçen 8 tane kira ödemesi boyunca hiç itiraz etmemiş. Bu davranış, hukuken de kabul etmek anlamına gelmez mi?
Ben biraz araştırma sonucu emsal sayılabilecek bir dava buldum;
https://www.hukukihaber.net/kararlar...ki-h99931.html
Acaba böyle bir bakış açısı yakalanabilir mi?
Bu arada oldukça geç cevap verdim. Muhtemelen sizin cevabınız geldiğinde çoktan mahkeme sonucu belli olacak. Yaklaşık 10 saat sonra duruşma başlıyor. Yine de değerli cevabınızı duymaktan memnun olurum.
Şimdiden teşekkürler.
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Ev sahibi bu davayı kazanacak, hem faiz ve masrafları faiziyle ödeyecek hem de hakkınızda tahliye kararı çıkacak.
Duruşma günü gelmeden ev sahibi ile anlaşıp, aradaki farkı ödemeniz ve yeni bir kira sözleşmesi yapmanız -eğer evden çıkmak istemiyorsanız- sizin için daha hayırlı olur.
Sayın Ateşkan,
Belirttiğiniz gibi, bugünkü mahkemeden tahliye kararı çıktı. Talep edilen 2 farklı alacaktan sadece 1 tanesi, faiz silinerek ödenmesi emredildi. İstinaf yolu açık olmak üzere karara bağlandı.
Bu noktada sorum şu;
1) İstinafa gitmek tahliye kararını durdurur mu?
2) İcra tutarına bir itirazım yok. Zaten başından beri uzlaşmak istiyorum, ancak mal sahibi iletişimden kaçıyor. Dolayısıyla bu miktarı hemen ödemekten kaçınmıyorum. Tutarı ödeyip, sadece tahliyeye itiraz edebilir miyim?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler...
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı