14 yıllık icra dosyası yenilenir mi?
Merhabalar,
Cep telefonu operatörlerinden bir tanesiyle 2007 yılında yaşadığımız anlaşmazlık nedeniyle icralık olduk. Ödeme emrini takiben bir işlem yapılmadı, ben de emre itirazı zamanında yapmamıştım.
Aradan 12 yıl geçtikten sonra, 2019 yılında yenileme talebi verilmiş ve dosya tekrar aktif edilmiş. Bu arada takibi sağlayan herhangi bir varlık yönetim şirketi değil, operatör firmanın kendisi.
2020 yılında bir yenileme talebi gönderilmemiş. Ancak geçtiğimiz ay, 2021 Ocak'ta tekrar yenileme ve akabinde icra talebi verilmiş.
Bildiğim kadarıyla icra takiplerinde zaman aşımı 10 yıl, varlık yönetim şirketlerine devredilenlerde ise 20 yıl diye biliyorum. Dolayısıyla benim dosyamın 2017 yılında zaman aşımına uğramış olması gerekmekte.
Bu arada borç haklı yere talep edilen bir borç olsaydı, zamanında mutlaka öderdim. Ancak bu tutar bana iptal ettiğim hattın, bayi tarafından unutulması nedeniyle çıkartıldı. Yaptığım tüm itirazlara rağmen talepler devam etti. Konunun etik tarafını bu şekilde değerlendirmenizi rica ederim.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...
Cevap: 14 yıllık icra dosyası yenilenir mi?
Bu soru aslında zamanaşımı süresi ile hak düşürücü süre arasındaki farklardan biriyle ilgilidir. Zamanaşımı kesilir (durur) ama hak düşürücü süre kesilmez (süre sonunda hak düşer).
Olayınızda zamanaşımı yeni bir taleple (yenileme talebi) ile kesilmiş ve bu taleple tekrar canlanmış olduğundan süre de doğal olarak uzar.
Siz itirazı nereye yaptınız? İcra dairesine itiraz işe yaramaz. İcra hakimliğine borcun zamanaşımına uğradığında dair dava açtınız mı?