trafik kazasında pert kaydı açılan arabaya için değer kaybı davası ?
iyi günler dün bir soru ve sorunumu belirtmiştim ancak eksik bilgi olduğu için olayı tam olarak burda açıklamak istiyorum adam benden dava açmama karşılığında para talep ediyor(para koparmak istiyor)
şimdi
hasar kayıtlı trafik kazası geçirdik .
karşı tarafın aracı: 2011 chevrolet cruze ls 1.6 16v 124 hp
hata %100 bende
eskpertizin çıkardığı rayiç bedeli =100.000 tl
adama çıkan hasar kaydı:86.000 tl
benim sigorta şirketim 41.000 tl parça bedeli + tamirat bedeli olarak kişiye aktardı.
hasar tespiti için exper geliyor.
hasar tespiti için gelen exper aracın rayiç bedelini :100.000 (yüzbin) tl olarak belirliyor ve ayrıca aracın 4 tane hava yastığı açıldığı için, araca pert kaydı oluşturuyor. 58.000 tl lik pert ihale satış bedeli açıyor. (burada aracı pert olarak kabul ediyor ve ihale tutarı minimum 58.000 tl den satışa sunmak istiyor ve sahibi isterse bu pert değeri ile değerlenmiş aracı satmak üzere çekme belgesi çıktartıp alabilir diye ibare düşüyor.(Yani 58.000 yi kabul et istersen sen sat diyor sahibide kabul ediyor)
adam da araca çekme belgeli olarak alıyor. Ve kendi beyanına göre 58.000 tl ye satıyor(burada belki daha fazla ya da satmış olabilir)
şimdi son duruma göre :41.000 tl benim sigortadan aldı + 58.000 tl de pert değeri olarak belirlenen değeri kabul ederek çekme belgeli olarak aldı ve sattı =99.000 tl
adam diyorki o tarihte kaza tarihi yani 11.12.2020 tarihinde benim arabam 125.000 tl idi diyor.Bunu kendi kafasına göre sitelerden aldığı miktara göre söylüyor şimdi soruyorum sizlere bu adam expertizin belirlediği rayiç bedele rağmen benim arabamın değeri 125.000 tl idi dolayısıyla 26 bin tl lik değer kaybım var diye
bana kişisel olarak 26 bin tl lik değer kaybı davası açacak oluyor. (sigorta şirketine açamıyor bildiğim kadarıyla) .
ben ne yapayım bu adam bu davayı kazanırmı sizden ricam konu biraz karışık iyice okuyup anlayarak cevap vermeniz.
çünkü ben %100 oranında hatalı bile olsam bu adam kendi kafasına göre belirleyip açtığı değer kaybı davasını kazanabilirmi?. ona göre adam ile anlaşma yoluna mı gideyim. Sonuçta mahkeme bu belgeleri isteyecek bu sigorta şirketlerinden orada çıkacak expertiz değerleri verilen alınan bilgi ve belgeler.
Cevap: trafik kazasında pert kaydı açılan arabaya için değer kaybı davası ?
yokmu hiç bilgisi olan bu konuda
sigorta parası + pert değeri belirtilen miktar ile vatandaşa 99 bin tl para girişi oluyor.
expertiz lerin arabaya biçtiği değer 100 tl vatandaş benim arabam 125 bin dolayısıyla 26 bin tl lik sana dava açacağım diyor.
ne önerirsiniz. kazanırmı davayı araç değer kaybı olarak açacağını ifade ediyor