MOBBİNG, ZORLA İMZALATILAN SÖZLEŞME, ve İŞTEN AYRILMAM
Merhabalar hukukçu arkadaşlarım. Başımdan geçen olayı sizlere anlatmak ve yardım/tavsiye almak için buradayım.
Yaklaşık 3 senedir çalıştığım firmada, son 1 sene içerisinde A isimli patron tarafından mobbinge maruz kaldım. Baba, damat ve 2 oğulun patron olduğu ve yaklaşık 50 kişinin çalıştığı bir fabrikada ar&ge bölümünde çalışmaktaydım. A kişisi benimle sürekli uğraşıyor ve küçük düşürücü hareketlerde bulunuyordu. Okul kazandığım için işten saat 15:00 civarında ayrılıyor ve sabahları da ortalama 1 saat geç geliyordum. Gelmediğim saatler de maaşımdan kesiliyordu.
Bu durum müfettişlerin firmayı ziyaretine kadar bu şekilde sürdü. Daha sonra müfettişler geldi ve işçilerin sözleşmelerinin olmadığını, bu yüzden de eksik yatan maaşlarının ödenmesi gerektiğini söylemişler. Patronlar da herkesin hesabına izinli oldukları sürelerde eksik yatan maaşlarını yatırmak zorunda kaldılar ve herkese A4 kağıt çıktısıyla senet gibi bir belge imzalatarak, firmadan borç aldığını ve ödemesi gerektiğini bildiren bir kağıt imzalattılar. Bana da imzalattılar ve ben de ayda 1000 tl olarak ödemeye başladım. (bana yatan fazla para 5000 tl civarı bir paraydı).
Daha sonra firma her işçiye sözleşme imzalatmak istedi ve birçok kişi imzalamak istemedi. Çünkü sözleşmede işçinin lehine olan hiçbir madde yoktu ve işçilere sözleşme örneği verilmiyor; sözleşmenin firma dışına çıkmasına müsaade edilmiyordu. Bana da imzalatmak istediler. Ben de hukuki bilgim olmadığı için, sözleşmeyi hukuk bilgisi olan bir kişiden yardım alarak imzalayabileceğimi söyledim. Bana, sözleşmeyi özel olarak bir avukata hazırlattıklarını ve başka kişi ya da firmalar tarafından kullanılmasını istemedikleri için sözleşmeyi veremeyeceklerini söylediler. Sözleşme maddelerinin birinde, bu sözleşmenin bir kopyasının işçiye verileceği de yazıyordu ama vermiyorlardı. Ben birkaç gün sözleşmeyi imzalamadım ve gelmediğim saatler hakkında her gün 2 tane tutanak tutulmaya başlandı. Birkaç gün sonra A isimli patron tarafından odasına çağrılarak zorla imzalamak zorunda kaldım. İmzalamasam kavga edeceklerini biliyordum. İmzaladıktan sonra da tutanaklar devam etti ve 10-15 gün boyunca her gün gelmediğim saatler için tutanak tutuldu. Sonra da noterden ihbarname gönderdim ve işten ayrıldım.
Sormak istediklerim şunlar:
1-bu şekilde imzalatılan bir sözleşmenin geçerliliği var mıdır?
2-benden önce ve benden sonra da ayrılan mesai arkadaşlarım oldu. Toplamda 30-35 civarı kişi bu sözleşme yüzünden işten ayrıldı. Bunlardan bir kısmı bir avukata giderek birbirlerine şahit olmuşlar ve mahkeme süreçleri devam etmekte. Ben de bu gruba katılsam bir yararı olur mu? (Olaylar sürekli patronun odasında oluyor ve herkesle birebir olarak görüştüğü için kimseyi şahit gösteremiyorum)
yardımcı olursanız çek sevinirim. Şimdiden teşekkürler
Cevap: MOBBİNG, ZORLA İMZALATILAN SÖZLEŞME, ve İŞTEN AYRILMAM
günlerdir konu hakkındaki düşüncelerinizi bekliyorum arkadaşlar. Cevap verebilecek kimse yok mu?