Toplam 1 dosya bulunuyor
Reddi-miras öncesi ve sonrasi hakkinda
Sayın avukatlar ;
1-Merhabalar babam 20.11.2020 tarihinde vefat etti babam memur emeklisiydi ve annem ile 1999 yılında bosanmıslardı ben vefatından sonra sgk ya bildirmeye gittiğimde oradaki görevili bayan babamın annem ile bosanmalarını sgk ya bildirmediğini bu sebeple aile yardımı altında babamın maasına haksız fazla ödeme yapıldıgını ve bunun tarafıma ileride borc olarak cıkarılabileceği söylendi bende bunun üzerine 04.12.2020 tarihinde reddi-miras davası actım ve tescil edildi karar metni ek olarak asagıda mevcutttur. şimdi ileride olusacak SGK yada banka vs gibi borclardan sorumlu olacakmıyım ?
2-Babamın vefatından önce turk telekoma olan borcu varmıs kac yıllık bilmiyorum ama 5 yıl üzeridir muhtemelen yasal takip borcu yazıyor telekom sayfasında öyle gördüm bu borctan sorumlumuyum ? Bazı yerlerde reddi-mirastan önceki icra takiplerinden sorumlusunuz yazıyordu o yüzden bilgi verirseniz sevinirim
3-Sgk ya bildirmeye gittiğimde ölüm ödeneği vefat yardımı alabilirsin istiyorsan formu doldur dediler doldurdum bu vefat ödenegini tarafıma ödenir ve bu ödenegi alırsam reddi-miras kararım bozulurmu ? SGK nin ileride bosanma kaynaklı bildirim yapılmamasından kaynaklı haksız ödeme için tarafıma icra kararı verilirse bunu olumsuz yönde etkilermi yani bu verecekleri ölüm yardımı yada ödeneği mirastan sayılırmı ?
4- Bazı yerlerde bazı şikayetler okudum mirası reddeden kişinin bu sefer 9-11 yaslarında cocuklarına icra takibi başlatıldıgı hakkında ne kadar dogru bilmiyorum ama suanda evli değilim ve cocugumda yok eger olursa benim miras reddinden dolayı babamın ödemediğim reddettiğim borcları ileride benim cocuklarıma geçiyormu ?
5- Babamın vefatından sonra e-devlet portalına giremiyorum haliyle hakkında başka icra takibi varmı göremiyorum bunu nereden nasıl öğrenebilirim ?
Detaylı olarak beni aydınlatırsanız sevinirim.
Saygılarımla
Cevap: Reddi-miras öncesi ve sonrasi hakkinda
Mahkeme kararının gerekçesi şöyle;
Dava, mirasın kayıtsız ve şartsız reddi beyanının tescili ve davacıya mirası reddettiğini
gösteren belge verilmesi isteğine ilişkindir.
Mirası reddetmenin esasları 4721. Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 605. ve devamı
maddeleri ile 10/08/2003 tarih ve 25195 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren
Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin
Tüzük’ün 38. ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Davacının red beyanının anılan yasal düzenlemelere uygun olarak kayıtsız ve şartsız
olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu durumda, 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 609/3
maddesi ile anılan Tüzüğün 39. maddeleri uyarınca talep eden davacının süresi içerisinde
reddi miras davası açarak murisin mirasını kayıtsız ve şartsız olarak reddettiği anlaşılmakla;
davanın kabulüne, davacının murisin mirasını kayıtsız ve şartsız olarak reddettiğinin tesciline
karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
T.C. İSTANBUL SULH HUKUK MAHKEMESİ kararına göre siz mirası reddettmiş bulunduğunuzdan artık mirasbırakanın haklarından yararlanamaz, borçlarından da sorumlu olamazsınız. Ancak reddi miras yaptığınızı icra daireleri ve kurumlar göremeyeceğinden dolayı sizi icraya verebilirler, davaları size yöneltebilirler veya yazı gönderebilirler. Fakat siz de reddi miras mahkeme kararını sunarak her gelen yazıya resmi bir dilekçe ve ekinde mahkeme kararını da sunarak İTİRAZ etmek zorundasınız. Diğer bir ifadeyle mirası ret ettiğiniz otomatik olarak hiçbir kurum tarafından değerlendirilmeyeceğinden her defasında itiraz etmelisiniz.
Cevabınız için teşekkür ederim diğer sorularım hakkındada bilgi verirseniz memnun olurum.
Saygılarımla.
Alıntı:
Staggest rumuzlu üyeden alıntı
Cevabınız için teşekkür ederim diğer sorularım hakkındada bilgi verirseniz memnun olurum.
Saygılarımla.
Merhaba,
SGK ve boşanma durumları ile ilgili olan kısımda bir bilgim yok o yüzden o alanda bilgi veremeyeceğim ancak, yakın zamanda deneyimlediğim süreçlerle ilgili diğer sorularınıza yanıtlarım aşağıdadır,
Mirası kayıtsız şartız reddediyorsunuz, dolayısıyla alacak ya da borçlarından artık sorumlu değilsiniz. Varsa babanızı taşınmazı ya da her hangi bir varlığı bunları da alamazsınız
Yasal mirasçı olarak mirası reddettiğiniz için çocuğunuza miras intikal etmez, ilerde olacak çocuğunuza da tabi ki miras geçmeyecektir.
Ölüm anında cenaze işlemleri dolaysıyla alacağınız miktar mirasın reddinden bağımsızdır. Bu reddi miras kararınızı bozmaz.
Babanızın e devleti kapansa da mirasçıları kendi e devletinden murise ait icra dosyalarına ulaşabiliyor.
Ek olarak reddi miras kararı çıktından sonra babanızın tüm icra dosyalarına kapalı/açık fark etmeksizin bir dilekçe ile gerekçeli kararı kesinleşme şerhini de ekleyerek sunun. Bu alacaklıların size yönelmesini engelleyecektir.
Cevabınız için teşekkür ederim. Babamın icra dosyalarına kendi edevlet portalım üzerinden ulasamadım yada yerini bulamadım maalesef... adalet bakanlıgı icra dosyası sorgulama kısmı var oradada benim için icra kaydı bulunmuyor diyor yinede araştırıp bakacagım tekrar eger nereden ulasacabileceğim hakkında bilginiz var ise söylersenizde memnun olurum tekrar teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Merhaba,
Bu benimde yeni fark ettiğim bir ekran e devlet üzerinde. Muris yazdığınız zaman arama kısmına, Murise ait icra dosyalarını sorgula diye çıkıyor. "murise ait icra dosyaları" şeklinde google da yaptığınız aramada sizi e devlete yönlendirecektir.