Dükkan Sahibinin Apartmandaki Mantolama Giderindeki Payı
Öncelikle herkese merhaba.
14 Daire 1 dükkandan oluşan bir apartmanın alt katındaki dükkanın sahibiyim. Apartman yönetimi ortak bir karar alarak mantolama yaptırmaya karar verdi. Bu karar alındıktan sonra tarafıma gelerek böyle bir karar aldıklarını ve belirlenen masrafa karşılık ödemem gereken payı bildirdiler. Ben de bugüne kadar herhangi bir şekilde yönetim toplantısına çağrılmadım, hatta yönetimin kurulmasından haberim olunmadan yönetim kurulmuş, ve dükkanımın büyük bir kısmının camekan olması sebebi ile yalıtım yapılamayacak durumda olduğunu farzedelim ki yapılsa bile zaten küçük bir kısımda duvar var oraya yalıtım yapılmasın, yukarıdan başlansın dediğim halde yalıtım yaptırdılar. Kat mülkiyeti hukukuna göre aksi daha önceden belirlenmemişse pay sahiplerinin tüm giderlere ortak olduğunu forumdaki diğer konulardan okudum. Fakat bu yönetim kuruluna hiç davet edilmedim ne şartlar ile kuruldu bilmiyorum ve hiçbir toplantısına davet edilmedim. Bizim yönetimimiz böyle karar aldı ücreti vermezseniz icraya vereceğiz diyorlar. Bende mantıken böyle bir ücreti ödememin hak olmadığını düşünüyorum. Hukuken nasıl işliyor bilmiyorum ama mantıken ödemem yanlış diye düşünüyorum.
Lütfen konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar var ise bilgilendirirlerse çok memnun olurum.
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.Saygılar.
Cevap: Dükkan Sahibinin Apartmandaki Mantolama Giderindeki Payı
Yönetim toplantıları her ne kadar usulüne uygun yapılmış olmasa da sonuç olarak mantolama yararlı masraf olduğundan yönetim planınızda farklı bir usül veya paylaşım yöntemi yoksa yönetim size dava açarak payınıza düşen gideri tahsil edebilir. Sonuçta mahkemeler bu tip masrafları hizmet bedeli gibi değerlendirler.
Not: Yine de ben uğraşmak istiyorum derseniz yasal haklarınız şunlar: Gerekli bildirimler yapılmadan yönetimin teşkili, genel kurul toplantısı yapılmaması veya usulüne uygun yapılmamış olması gibi gerekçelerle sulh hukuk hakimliğinin müdahalesini isteme hakkınız bulunmaktadır. Ne yapmayı planlıyorsunuz?