Eşimin adına tapulu işyerinin, kiracı ile yapmış olduğum kontrat hk.
Merhabalar;
05.07.2006 yılında adıma kayıtlı bulunan işyerini kiraya verdim. Bu işyerinin tapusunu 2009 yılında eşime devrettim. İlk kontrattan başka kontrat yapmadık. Kiracı ödemeleri benim adıma yapmaya devam etti. Kiracı 4-5 senedir ödemelerini aksatıyor. İçeride hep iki, üç kira alacaklı oluyoruz. Kiracıyı çıkarıp yeri satmak istiyoruz. (İçinde kiracı varken alıcı olmuyorlar) Geciken ödemeler ve iş yerini 05.07.2021 tarihide boşaltması için ihtar çekmek istiyoruz. Kiracı ile kontratı ben yaptığım için ihtarı ben mi çekmeliyim. Yoksa tapu eşimin adına olduğu için eşim mi ihtar çekmeli
Saygılarımla
Cevap: Eşimin adına tapulu işyerinin, kiracı ile yapmış olduğum kontrat hk.
Bir kişi maliki olmadığı taşınmazı kiraya verebilir (ama maliğe karşı sorumluluğu vardır). Kira sözleşmesinin tarafları kimse ihtar ona göre çekilir. Bu nedenle konratın tarafı ihtar çekmelidir. Ama içinize kurt düşmesin, ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açma ihtimaliyle de işin kolayı var. Notere malsahibi olan eşinizle gidip, ihtar eden kısmına 1- Sizin adınız 2- Eşinizin adı olarak ihtar çekmeniz mümkündür.
Merhabalar;
Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim. ''10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak tahliye edilebiliyor'' diye duymuştum. 10 yıl hesabı Kanun çıktıktan sonra mı, yoksa Kontrat tarihinden itibaren mi.
Saygılar
"on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."
Bu kanun 01/07/2012'de yürürlüğe girdi. Yani 01/07/2012'den sonra 10 yılı dolmuş kira sözleşmelerine 11. yıl dolmasından 3 ay önce ihtar göndermek kaydıyla 11. yıl sonunda tahliye davası açılması mümkün.
İstisnası işyeri kiralarıydı. "İşyeri kiraları için bu hüküm 01/07/2020 tarihine kadar uygulanmaz." diyordu.
Bu da sorun değil, çünkü o tarih de geçti.
05.07.2021'den en az üç ay önce bu hükmü belirten ihtar çekerek, 05.07.2021'den itibaren tahliye davası açabilirsiniz.
Ancak sizin durumunuzda ödenmeyen kiralar söz konusu olduğu için ihtar çekmek yerine ödenmeyen kiralar için icra takibi yapmak ve 30 gün içinde ödenmemesi halinde hemen tahliye davası açmak mümkün.
Takip eşiniz adına yapılacak, dava eşiniz adına açılacak.
Merhabalar;
Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.
Saygılar