Yüz kızartıcı suçlar ve sonuçları
Bütün siteye merhaba.Benim sormak istediğim yüz kızartıcı suçtan veya devlete karşı ve bölücülük hariç herhangi bir suçtan 6 ay ve daha fazla , yada 6 aydan daha az hapis cezası almış bunu yatmış veya paraya çevrilerek ertelenmiş kişi yedek subay veya kısa dönem erbaş olarak askerlik yapabilir mi?
Yani cezanın 6 aydan daha az yada çok olması ne derece etkiler yada etkiler mi?Tabi burada ağır ceza yada 5 yıl ve daha üzerini de kast etmiyorum.
Ve aynı zamanda bu kişi devlet memuru olabilir mi?Eger cezası 6 aydan azsa olabilir,6 aydan çoksa olamaz mı?Böyle net bir ayrım var mıdır?Yani yüz kızartıcı olmayacak ve 6 ay ve daha fazla olmayacak o zaman devlet memuru olabilir,yoksa olamaz anlamı var mı,böyle midir acaba?
Bu ikisinin arasında bir bağlantı var mı,askerliğe olası durumlarda asteğmen veya erbaş kısa olarak kabul edilmeyenler aynı sebepten devlet memuru olamama durumu yaşar mı?
Ve bu sabıka sildirme olayında eğer yüz kızartıcı bir suç işlemişseniz onun cürüm ortadan kalktıktan sonra silinme durumu olsa bile nasıl olsa silinse de bir getirisi yok çünkü resmi kurum için istendiğinde yada bu gibi askerlik işlemleri için istendiğinde eğer yüz kızartıcı ise bazı şeylere ömür boyu engel oluyor siz onu sildirmiş olsanız bile.Yani böyle midir aslında bunun kısaca anlamı?Yani yüz kızartıcı bir suç yada herhangi bir suç ama cezası 6 ay veya daha fazla olarak alınmış suç, silinse de sonuçta bunu sildirene bir faydası olmuyor aslında.Öyle midir gerçekten çünkü benim şu ana kadar okuduklarımdan edinmiş olduğum intiba bu.Peki o zaman bunları sildirmenin ya da sildirme hakkına sahip olmanın mantığı ve gereği nedir?(Bu soru sanırım kişisel görüş olarak cevaplanacak bir sorudur çünkü herhangi hukuksal bir mantığı görünmüyor bence)
Soruları olabildiğince anlaşılır yazmaya çalıştım umarım başarılı olmuşumdur.Gene de epey karışık ve birbirine bağlantılı sorular oldu bunun için şimdiden özür dilerim.
Şu ana kadar cevap aldiğim ve site içinde belli ağırlığa sahip oldukları için başlıktaki üye ve uzmanlara soruları öncelikle yöneltiyorum.Saygılar.