babam vefat etti kardeşi hesabındaki parayı kendi hesabına eft yapmış
benin sorum babam hastaydı kardeşinin yayında kalıyordu hesabında bi miktar para vardı babamın telefonunu alıp kendi hesabına parayı göndermiş bide eft açıklamasına sözde babam gönderiyormuş gibi kardeşime olan borcumu ödüyorum yazmış ama ne borç verdigine dair hiç bir kanıt yok sizden bi tavsiye yardım bekliyorum
Cevap: babam vefat etti kardeşi hesabındaki parayı kendi hesabına eft yapmış
İddia ettiğiniz gibiyse babanız şifresini amcanıza vermek suretiyle işleme rıza göstermiş.
İşlemi babanızın değil, amcanızın yaptığına dair, paranın amcanıza gönderilmiş olması dışında, ne gibi bir delil var?
Gönderilen para tutarı ne kadar, gönderildikten sonra hesapta başka para kalmış mı?
galiba para transferini vefat ettikten sonra yapmış
galiba para transferini vefat ettikten sonra yapmış
Toplam 1 dosya bulunuyor
avukat yusuf selçuk bey 167 bin lirası varmış bankada hepsini göndermiş 0.72 kuruş kalmış yasal varısi bizdik amcama sordum ben hastayken baktım para benim hakkım diyor ama yapılan eft de açıklamaya kardeşime borcum diye yazıyor sordum bi belge varmı diye amcama varsa göster diye hiçbir belge yok elinde
1-öncelikler amcanız mirasçı olmadığından bu konuda kendisine karşı açılacak bir davada zamanaşımı süresi olayı öğrendiğiniz tarihten itibaren sanırım 1 yıl olması lazım, amcanız paranın tamamını kendisine eft ettiğinden savunması kabul görmez...ayrıca alacaklı olduğuna dair hiçbir evrak ileri süremeyeceği için açacağınız dava lehinize sonuçlanır, yalnız babanızın telefonunu diyelim size göre amcanız kullanmış ve parayı eft yapmış, ama banka internet şifrelerini nasıl ve nereden biliyor? bu durum ise aleyhinize olan bir durum...
2-babanızın amcanıza bu parayı bağışlamış olduğunu düşünelim bu kerre tenkis davası gündeme gelecektir, bu durumda da babanızın tüm mal varlığı nedir onu bilmek lazım, yani tenkis davası yani amcanızdan paranın bir kısmını geri alım davası gündeme gelir ise babanızın tüm mal varlığının değeri, miktarı önem taşımaktadır.
İşlem babanız hayatta iken mi, vefatından sonra mı olmuş?
Vefatından sonra ise olayın cezai boyutu olabilir.
Hayatta iken ise, sadece tenkis davası çözüm olabilir. Mirasçısı olarak eşi ve çocukları olan bir kişinin mirasındaki saklı pay toplamı 5/8 olur.
3/8'i üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilir.
Babanızdan size bu para dışında ne kaldı?
Başka bir şey kalmamış, sadece 167.000 TL para kalmışsa, mirasçılar birlikte tenkis davası açarak bunun 5/8'i olan 104.375 TL'yi geri alabilir.
Diyelim ki, 200.000 TL değerinde ev ve bankadaki 167.000 TL kaldı.
Toplam 367.000 TL. Bunun 5/8'i 229.375 TL, yasal mirasçıların saklı payı. Dolayısıyla amcanız babanızın borcu olduğunu tenkis davasında ispatlayamazsa, 29.375 TL geri alırsınız.
Ama babanızdan 300.000 TL değerinde ev ve bankada 167.000 TL kalmışsa, bunun 5/8'i 291.875 TL olduğu için hiçbir şey alamazsınız.
Eğer babanız vefat ettiğinde eşi hayatta değilse, saklı pay toplamı 5/8 değil 1/2 olur.
sn.avukat beyin hesaplarında bir yanlışlık var mıdır? bu konuda açıklama getirmesini rica ediyoruz