Miras için gerekli tüm adımlar nelerdir?
Babam 2 hafta önce ormanlık alanda vefat etti. Veraset ilamı bugün elimize geçti. Otopsi raporu henüz çıkmadı yani davası bildiğim kadarıyla devam ediyor. Araba, ev, dükkan, bankalarda para -varsa bilmediğimiz başka şeyler de olabilir- miras kaldı. Sırasıyla ne yapmamız gerektiğini çok araştırmama rağmen bulamadım. Vergi dairesi, sgk, bankalar, tapu ve diğer yerlerden hangisine önce gitmeliyiz? Bunların sırasıyla yazıldığı bir yazı varsa gönderirseniz ben ve benim durumumda olanlara çok yardımcı olursunuz. Eğer yoksa kabaca hangi işlemleri tek tek yapmamız gerektiğini anlatabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Miras için gerekli tüm adımlar nelerdir?
Öncelikle başınız sağolsun, sorunuza bildiğim ölçüde cevaplar yazacağım ama noksanlık olabilir. Bu sebeple siz ilave araştırmalar yapmanızda fayda görüyorum.
Her şeyin başı Veraset İlamını çıkarmaktır. Akabinde en yakın Tapu Müdürlüğüne giderek ve mirasçı olduğunuzu gösteren belgeyi müdüre ibraz ederek taşınmaz sorgusu yapmanızı, çıkan sonuca göre belediyeden her bir taşınmaz için emlak değerini çıkarmanız gerekiyor. Bankalardaki varlıklar için elinizdeki Versaet İlamı ile ilgili şubeye başvuru yaparak her türlü bilgiyi öğrenme şansınız vardır. Ancak örneğin Halkbank nezdinde ( Vadeli, vadesiz, borç gibi şeyler ) sorgulama yapılırsa Halkbank nezdindeki bilgiler çıkar diye biliyorum. Elde ettiğiniz mal varlığı bilgileri ile borç bilgilerini Veraset ve İntikal beyannamesi ile ölümün gerçekleştiği yerdeki vergi dairesine vermeniz gerekiyor, ortaya vergi çıkarsa ödenemiz gerekiyor. Özetle mal varlığını tespit etmek ve bunu vergi dairesine bildirmektir. Bu aşamadan sonra arzu ettiğiniz bir zaman diliminde tespit edilen mal varlığını mirasçılar arasında taksim yapılması işi kalıyor. Mırasçılar arasında mal paylaşımında sorun çıkarsa Ortaklığı Giderme davasını bir avukat aracılığıyla açıp netice alabilirsiniz.
Yukarıda özet biçimde izah etmeye çalıştım ama bu kadar basit değil, dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum ve sadece benim verdiğim bilgiye lütfen bağımlı kalmayın.
Saygılarımı sunarım.