Kapıcının kazandığı tazminattan eski malik mi sorumlu?
merhaba değerli arkadaşlarım
Mühim bir durumumuz var. Yardımcı olabilirseniz teşekürlerimizi borç biliriz.
Oturduğumuz apartmanda 2004-2005 yılları arasında sigortasız olarak çalıştırılmış kapıcı ,yönetici tarafından2005 yılında çıkarılmış. Kapıcı açtığı davayı kazanmış ve şu an apartmanımıza toplam 62000 YTL para cezası gelmiştir. Biz evi yeni satın aldık. Bu cezayı paylaşmak bize mi düşer, yoksa eski ev sahibine mi düşer.(yönetici para cezasının ödenmesine bizimde katılmamızı istiyor.)
Re: Kapıcı mahkemeyi kazandı
Bizimde benzer bir durum başımıza geldi fakat ben kiracıyım. yardımcı olursanız sevinirim
1 yıldır kiracı olarak ikamet ettiğim apartmana SSK'dan; kapıcının 3 yıldır sigortasız çalıştırılması yüzünden ceza geldi. Ceza daireler arasında para toplanarak ödenecek, çünkü daha önceden apartman sakinleri kapıcının kapıcı dairesinde oturması karşılığında hizmet görmesine, ücret ödenmemsine karar vermişler.
Benim sorum; daire başına isabet edecek meblağdan ben kiracı olarak sorumlumuyum? Yoksa ev sahibi mi sorumludur?
Ev sahibemiz biraz sorunlu biri ve muhtemelen ödemek istemeyecek ben ödersem kirdan mahsup edebilirmiyim.
Kapıcı giderlerinden her ne kadar kiracı sorumlu ise de, sizin durumunuzda kiracının sigortasız çalıştırılmasından doğan bu gider olağan apartman giderlerinden sayılmayacağından sorumluluk ev sahibinize ait olacaktır.
Ayrıca kiracının yönetim kurulunda söz hakkı olmadığından, ev sahibinin temsil edildiği apartman yönetim kurulu kararınca kapıcının sigortasız çalıştırılması yüzünden gelecek cezayı ev sahibi ödemeli.
Ama kapıcının bundan sonraki SSK primleri ve varsa maaşı diğer apartman sakinleriyle birlikte kiracının ödeyeceği aidattan ödenir.
Alıntı:
Borç, sizin evi satın almanızdan önce doğduğu için, eski ev sahibinden tahsil edilmesi gerekir.
Sn.Esin, anlaşılan pek fazla iş hukuku davaları almıyorsunuz. İş hukukunda İŞYERİNİN DEVRİ hükümlerini hatırla biraz..
Yeni malik aynı zamanda işyerini devralan yeni işveren. Dolayısı ile somut olayda kapıcıya karşı sorumlu.
Ancak bu durum HUKUKİ AYIP mahiyetinde olduğundan ödenen paralar eski malike rücuu edilebilir.
Saygılarımla...
Apartman Görevlisi Binayı Mahkemeye Vermiş
--------------------------------------------------------------------------------
Selamlar
Şu an sahibi bulunduğum işyerimi 2005 yılında satın aldım ve tapuyuda üzerime aldım.Geçen ay SSK dan bir yazı geldi binamıza.Bu yazıda binanın tamamına arsa sı da dahil olmak üzere haciz konulduğu,tapu sahiplerinin daire başı 1,000ytl gibi bir ücreti ödemeleri gerektiği aksi halde tapuların satışa çıkarılacağı belirtiliyordu.Binamız 4 katlı ve 22 daire 4 dükkandan oluşuyor.Bu nedir diye araştırdığımızda 1995 yılında o zamanki bina yönetimi tarafından işten çıkarılan görevlinin açmış olduğu bir dava olduğunu öğrendik.Ben işyerimi 2005 yılında satın aldım.1995 Yılında işten çıkarılmış olan görevlinin alacağından sorumlu olurmuyum?SSK Bölge Müdürlüğüne gittiğimde bana bu borcu sizde ödeyeceksiniz denildi.İşyerini satın aldığımda nasıl tapuyu üzerime alıyorsam SSK danda borcu yok kağıdı alacakmışım.Böyle bir uygulamayı ne duydum nede gördüm.Şimdi ne yapmalıyım,kaldı ki bina görevlisi işyerlerine hiçbir şekilde hizmet vermemektedir.Bu konuda bilginiz varsa paylaşıırsanız sevinirim.Saygılarımla...
Alıntı:
Av.Tevfik Aşlama rumuzlu üyeden alıntı
Sn.Esin, anlaşılan pek fazla iş hukuku davaları almıyorsunuz. İş hukukunda İŞYERİNİN DEVRİ hükümlerini hatırla biraz..
Yeni malik aynı zamanda işyerini devralan yeni işveren. Dolayısı ile somut olayda kapıcıya karşı sorumlu.
Ancak bu durum HUKUKİ AYIP mahiyetinde olduğundan ödenen paralar eski malike rücuu edilebilir.
Saygılarımla...
Bu konunun üzerinden çok süre geçmiş ancak ilk mesajdaki olayın aynısı bize de oldu. 2001-2004 yılları arasında çalışmış olan kapıcı dava açıp kazanmış. Oysa biz evi 2006'da aldık.
"İşyerinin devri" ile ilgili kanunlara bakın demişsiniz ama biz daireyi aldığımızda apartmanda aynı kapıcı yada herhangi başka bir kapıcı yoktu. Dolayısıyla bir işveren olduğumuzu düşünmüyorum.
Bu durumda icra yoluyla bizden para almaları mümkünmü?
İşin ilginci dava dosyasında Kat Malikleri yazıyor. Dava açıldığı sırada kat maliklerinin tek tek isimlerinin belirtilmesi gerekmez miydi?