Borcu ödenmiş icra dosyasının 7 yıldır kapatılmaması, avukata ulaşılamaması.
Merhaba,
Turkcell'in 2010 yılında açtığı icra dosyasının 2013 yılında borcu ödenmiş olmasına rağmen bugüne kadar (2020) halen dosyanın e devlet sisteminde açık olduğunu farkettim. Uyap'dan sorgulama yaptığımda ise 2018 yılında vekil avukatın, müvekkilin dosyayı kendisinden aldığını belirterek dosyadan çekildiğini gördüm. Avukata da bendeki ve internette, baro levhasında yazan iletişim bilgilerinin hiç birinden ulaşamadım.
Turkcell tahsilat birimi ile görüştüğümde ise 3 gün içinde sonuçlandıracaklarını söyledikleri bir form açarak 3 gün sonra beni aradılar ve dosyanın kapatılmasının 3 ay süreceğini belirttiler. 7 yıldır kapanmayan dosyanın 3 ayda kapatılacağını sanmamakla birlikte, ilgili icra dosyası yüzünden bankalarla çalışamıyor ve kredi çekemiyorum. Dolayısıyla maddi zarara uğruyorum. Bu konuda ne yapabilirim, dosyayı nasıl en acil şekilde kapattırabilirim, Bu konuda turkcell'e dava mı açmalıyım, yardım ederseniz çok sevinirim.
işlerinize başarılar ve kolaylıklar diler, yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Cevap: Borcu ödenmiş icra dosyasının 7 yıldır kapatılmaması, avukata ulaşılamaması.
uzman olmamakla birlikte.
icra dairesine gidip tüm borçları ödediğinizden emin olduktan sonra icra dosyasının kapatılmasının önünde bir engel olmaması lazım
Cevap: Borcu ödenmiş icra dosyasının 7 yıldır kapatılmaması, avukata ulaşılamaması.
İcra dosyasını En acil şekilde kapatmak için ilgili icra müdürlüğüne giderek dosyanızın akibetini sorgulamanız gerekir. Muhtemelen dosya işlemden kalkmıştır. UYAP'tan da kaydının kapatılmasını talep etmeniz gerekir.
Borcun tamamını ödediyseniz ve bu yolla başarılı olamazsanız icra dosyasına yukarıdaki talepte bulunup, kabul olmazsa hemen İcra Hakimliğine borcun ödenmiş olması nedeniyle dosyanın kapatılması talebinde bulunmanızda yarar var.
Hukuki dayanak İcra İflas Kanunu madde 71
İcra mahkemesinin karariyle takibin talik veya iptali:
İİK Madde 71 – (Değişik: 18/2/1965-538/42 md.)
Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa (*) edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, takibin iptal veya talikini her zaman icra mahkemesinden istiyebilir.
Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33 a. maddesi hükmü kıyasen uygulanır.
(*) İtfa ödeme yapmak demektir.