Aile bireylerinden oluşan haciz beni etkiler mi?
merhabalar.
daha öncesinde eşimin abisinin yapmış olduğu bir borç dan dolayı evde kimsenin sigortası olmadığından dolayı eşimin maaşına 4/1 oranında haciz geldi.
şuan evlendik ve soy adı değişti aile bireylerinden oluşacak herhangi bir haciz kesintisi veya borcu yine kendisine kalabilir mi?
şayet böyle bir borç kalır ise reddetmek için ne yapmalıyız.
şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Aile bireylerinden oluşan haciz beni etkiler mi?
Eşiniz sigortalı bir işte çalıştığından değil, kendisi adına gelmiş bir ödeme emrine itiraz hakkını kullanmayıp sessiz kaldığı için borcu kabul etmiş olduğundan maaşından kesilmiştir, yoksa sadece aynı soyadı taşıdığı için veya aynı evde yaşadığı için kardeşine ait borç onun maaşından kesilmez.
Herhangi bir aile bireyinin hayatta olduğu sürece onun yaptığı borçtan bir başkası sorumlu tutulamaz, borç ondan tahsil edilemez. ANcak kendi adına düenlenmiş bir ödeme emrinde belirtilen borca itiraz etmeyen herkes , hiç tanımadığı olmayan borç için hacizlere maruz kalabilir. O nedenle borca itiraz hakkı var.
verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim güzel bir bilgilendirme oldu kendi adıma.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Eşiniz sigortalı bir işte çalıştığından değil, kendisi adına gelmiş bir ödeme emrine itiraz hakkını kullanmayıp sessiz kaldığı için borcu kabul etmiş olduğundan maaşından kesilmiştir, yoksa sadece aynı soyadı taşıdığı için veya aynı evde yaşadığı için kardeşine ait borç onun maaşından kesilmez.
Herhangi bir aile bireyinin hayatta olduğu sürece onun yaptığı borçtan bir başkası sorumlu tutulamaz, borç ondan tahsil edilemez. ANcak kendi adına düenlenmiş bir ödeme emrinde belirtilen borca itiraz etmeyen herkes , hiç tanımadığı olmayan borç için hacizlere maruz kalabilir. O nedenle borca itiraz hakkı var.
birşey daha öğrenmek istiyorum sizlerden bu borç kesilirken eşime herhangi bir bilgilendirme ve yazı gelmeden maaş haczine uğradı. bu borç bitti biz geçmişe dönük itirazda bulunsak bir hak talep edebilirmiyiz ?
Eşiniz abisinin borçlarına kefil olmuş mu?
Mesela bankadan kredi çekerken kefil olmuş olabilir.
Bankada belli bir kredi için kefil olurken banka bazen o kişinin ileride açacağı kredilere de kefil olacak şekilde kefalet alabiliyor.
Kefil o kredi bitince kefaleti bitmiş zannediyor ama öyle olmuyor.
Haciz işlemi, icra işlemlerinin son adımıdır. Doğrudan haciz yapılmaz. Önce ödeme emri tebliğ edilir.
Varsa borca itiraz için süre tanınır, süre sonunda haciz yapılacağı bildirilir.
Borçlunun mernis adresi gerçek adresi olmazsa muhtara bırakılmakla tebligat gerçekleşir.
Dolayısıyla
1- UYAP'tan veya ilgili icra dairesinden icra dosyasını inceleyerek borcun sebebini öğrenmeli.
2- Yine aynı şekilde tebligatın ne şekilde gerçekleştiğine bakılmalı. Tebligat Kanununa göre bir usulsüzlük olup olmadığı kontrol edilmeli.
Haksız ödenen kısmın istirdat davası ile geri alınması mümkün olsa da, daha kolay yol, kefilin ödediği kısmı asıl borçludan talep etmesidir.