Facebook üzerinden cumhurbaşkanına hakaret
Sayın site kurucuları ve yöneticileri Hepinizi saygılar sunuyorum.Sıradan bir vatandaş olarak yardımlarınız değeri biçilemeyecek ölçüde (Daha önce tüketici mahkemesini yönlendirmelerinizle kazanmıştım.)
Derdim şu ;
Nisan 2020 de emniyete çağrıldım. Önüme konan dosyada 2015 yılına ait 4 adet "cumhurbaşkanına hakaret" , 2020 yılına ait bir adet " halkı kin ve nefrete teşvik", bir de "halkın dini duygularına aşağılama" içerdiği iddia edilen facebook paylaşım çıktısı önüme kondu. İfadem alındı. İlk söylediğim "2015 deki paylaşımların tarafımdan yapıldığına emin değilim." çünkü o yıllarda facebook hesabım bir kaç kez çalınmıştı. " Siber suçlar şubesi senin sayfandan "çıkarmış dediklerinden kabul etmek zorunda kaldım. İfadem o şekilde yazıldı. Bir kaç saat içinde savcı karşısında ifademe de girecek şekilde paylaşımların tarafımdan yapıldığı yönünde ifade tutanağı hazırlanmış. 2020 suçlamalarından dava açmaya gerek görmemiş. CB. na hakaret için içeren kısımları mahkemeye göndermiş.
O gün facebook hesabımı tamamen kapattım.
Savcı ve katibe " benim durumum ne?" diye sorduğumda sadece "gidebilirsin" açıklaması yaptılar. Ben de dava açılacağını düşünmedim. Haziran 2020 de devlet memuru olduğum için meslek müfettişleri ifademi aldı.
Bu duruma kadar ne olduğuna dair şüphelerim vardı. Sonra arkadaşlarımdan soruşturarak 2013 yılı 10-11-12-13 ağustos tarihlerinde çalınan hesabımla dolandırıcılık yapıldığını hatırladım. (Bu durumu polise bildirmiştim ama bana "bişey çıkmaz " diyerek başından savmıştı. başvurum yok yani.)
daha sonraki zamanlarda da hesabım çalındı ama bu sefer dolandırıcılık gibi bir olay olmadığı için (anormal bir durum da görünmediği için ) arkadaşlarımdan da kanıtını bulamıyorum.
soru 1. Bu durum paylaşımların mahkemeye kanıt olarak sunulmasının bir faydası olur mu?
soru 2. Paylaşımları yapmadığımdan çok eminim. ancak hesabıma başkaları tarafından eklendiğini nasıl kanıtlayabilirim? Beni dolandırıcılık olduğu anda bilgilendiren arkadaşımın şahitliği işe yarar mı ?
Soru 3. Facebook kaytılarını kanıt olarak sunmam için nasıl elde etmeliyim?
Soru4. En kötüsünü düşünürsek ne ceza alırım ?
Şimdiden çok teşekkür ederim. Saygılar.
Cevap: Facebook üzerinden cumhurbaşkanına hakaret
Benim anlamadığım dava olmadan Meb müfettişlerine kim haber vermiş? Her açılan davada böyle olmyor diye biliyorum ama...
Savcı ifade aldıktan sonra dosyanın içeriğine göre dava açıp açmamaya, karar veriyor. Bununla ilgili soruşturma izni Adalet bakanlığı tarafından verili(nce/rse) ilgili bakanlığa durum izah edilerek bağlı olduğunuz bakanlıkça soruşturma başlatılıyor. Bakanlık da sadece ifade aldı zaten. Savunma değil !! İlgili bakanlığın mahkeme sonucunu bekleyeceğini düşünüyorum. Çünkü beraat çıkarsa zor durumda kalırlar ki muhtemelen beraat çıkacak diye düşünüyorum.
- - - Güncellendi - - -
Bu arada sayın hukukçulardan benzer davaların sonuçları hakkında bilgi ve örnek sonuçlar alabilir miyim?
Mesela Mustafa Altıoklar'ın "şizofren" kelimesini kullandığı fakat tıp doktoru olmasından dolayı " teşhisimdir. doğrudur. tıbben araştırılabilir." tarzında savunma yaptığı ve ceza almadığı söyleniyor. Lütfen örnekler verebilir misiniz ?
dava 2022 yılında yerel mahkemeden Beraat kararı şeklinde çıktı. Savcı itiraz etti. 2023 de istinaftan incelenen dava HAGB ile sonuçlandı. İdare de bunu fırsat bilerek 8 yıl önceki kanıtlardan dolayı 1/2 maaş kesim ve ( halkı kin ve nefret iddialarına bağlayarak ) kınama vermek istedi. Ben de idari mahkeme ile verilen tüm cezaları zaman aşımına çoktan uğradıkları için iptal ettirdim. Böyle rezil bir düzen hiç bir devlette yoktur.