Cevap: İnternet sitesine saldırı hakkında
Tabi buraya kadar anlattıklarım işin hukuki boyutu. Suçluyu mazur göstermese de bir de internet sitesi sahiplerinin almasında fayda olan güvenlik önlemleri var. Belirttiğim gibi suç suçtur ancak tedbir de gerekli. Çünkü çoğu saldırı IP adresinin tespit edilememesi için Proxy ardından yapılır. Görünen IP.ler doğru ip.ler değildir.
Bu nedenle bazı sorular soracağım.
Sisteminizin işletim sistemi nedir? (windows ya da linux mu, hangi dilleri kullanıyor windows server, centos, fedora vs)
Web hosting paneli var mı? Varsa plesk, cpanel, directadmin vs...?
Modsec, brute force engelleyici vs. gibi yazılımsal firewall var mı?
Datacenter seviyesinde Serverda ddos atak önleyici yazılım veya donanım var mı?
Cloudflare gibi yazılımlar mevcut mu?
Kullanılan web yazılımı nedir ve güncel mi? Php kullanılıyorsa en son sürüm kullanılıyor mu?
İlk başta aklıma gelen bu soruların cevabı ne olursa olsun log tutup, loglarla birlikte (savcı anlamaz ama bilişim uzmanına inceletecektir) Cumhuriyet Savcılığına Şikayet edebilirsiniz.
Cevap: İnternet sitesine saldırı hakkında
Öncelikle size yapılan DDoS un Türkiye mi yoksa Rusya dan mı veya başka bir ülkeden mi geldiğini öğrenmelisiniz. Adminin de belirttiği gibi eğer ülkemizden biriyse zaten cezası var. Fakat, başka ülkelerle genelde siber savaşlar oluyor bunu da bilmekte fayda var. DDoS için sizin, serverin veya sitenin IP adreslerini almak için mutlaka bir yöntem izlemişlerdir. Tahminimce eposta aracılığıyla olmuştur. Fakat eğer bağış yaparken kullandıkları bir yöntem izledilerse yaptıkları dijital paraysa izlenebilirliği tartışılır. Eğer kart gibi benzeri şey kullanıldıysa çok rahat olur. Başka bir teori de; sizin gibi sitelerin merkezine veya merkezi serverine saldırmış ve arada sizin de siteniz kaynamış olabilir. Yukarıda da belirttiğim gibi, öncelikle saldırının nereden geldiğini bulmalısınız. DDoS saldırısı olduğunu yazdığınızdan yorumluyorum ve bu açıdan bakıyorum. Böyle bir saldırı için bazı önleyici kurumlar var. Tıpkı bilgisayardaki antivirüs programı gibi. Bu yüzden araştırma yapıp burayla anlaşmanızı tavsiye ederim. Önerebileceğim bir site de var tabii ki karar da size kalmış linkini bırakıyorum bilenen bir sitedir "https://www.cloudflare.com/". Biraz araştırma yapıp ayrıca beyaz şapkalı bir hacker ile anlaşıp işi çok hızlı şekilde bulmanızı tavsiye ederim. Sonrasında onların yaptığına dair kanıtları bulup eğer ülkemizdeyse savcılığa kanıtlarla giderseniz işiniz çok çabuk olur diye düşünüyorum. Umarım emeklerinizin karşılığını alırsınız. Allah size bolca kazanç ve bağışçı sağlar inşallah. İyi günler dilerim.
Cevap: Site Saldırısı Hkk.
Tekrar merhaba,
Geç cevap verdiğim için lütfen kusuruma bakmayın. O kadar yoğunluk vardı ki bir türlü geri dönüş yapamadım.
Siteye saldıranı tespit edememiştik ve bu yüzden savcılığa başvuruda bulunamadık. Site güvenliği konusunda şu an yapılabilecek her şeyi yaptık hatta yedeklerini de siteyle bağlantısı olmayacak bir şekilde yedekledik. Tek arzumuz huzurla iş yapmak ve umarım bir daha böyle bir sorun yaşamayız ama sözlerinizi küpe yaparak bir daha böyle bir şey olursa eğer tespiti konusunda uğraşacağız. Tabii beyaz yakalı hacker kısmı biraz karmaşık...
Cevaplarınız için tek tek teşekkür ederiz.