İş sağlığı ve güvenliği eğitimi süresi
Merhaba,
Uzaktan verilecek olan iş sağlığı ve güvenliği eğitiminde geçen süre çalışma sürelerine eklenerek haftalık 45 saatide geçemsi durumunda fazla mesaiden sayılır mı? İlgili kanunda İş sağlığı ve güvenliği eğitimleri çalışma süresinden sayılır eklenir bilgisi var. Ama iş veren bu duruma şöyle karşı çıkıyor. Yüz yüze olan eğitimler çalışma süersinden sayılır fakat uzaktan eğitimler çalışma süresinden sayılmaz. Mantık olarak kanuni zorunluluk olan ve iş verenin sorumluluğunda olan bu eğitimi işcilerin kendi evlerinde kendi teknolojik cihazları ve kaynakalrını kullanarak üstelik ücretsiz almaları saçma. Hukuki olarak şirket işte burda bu madde var o yüzden İş sağlığı ve güvenliği eğitimi çalışma süresinden sayılır gibi bir ifadede bulamıyorum. Yani şirket kendine göre Uzaktan eğitim maddesi olmadığı için aradan sıyrılmaya çalışıyor. Kanunda Yüz yüze yada uzatan diye bir ifadede göremedim. Konu hakkında desteğinizi önemle beklerim.
6331 sy yasanın 17/7 maddesinde; Bu madde kapsamında verilecek eğitimin maliyetinin çalışanlara yansıtılamayacağı ve eğitimlerde geçen sürenin çalışma süresinden sayılacağı ve eğitim sürelerinin haftalık çalışma süresinin üzerinde olması hâlinde, bu süreler fazla sürelerle çalışma veya fazla çalışma olarak değerlendirileceği açıkça düzenlemiştir. Bu sebeple İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında verilen eğitimlerde konu açıktır.
İş veren bu maddenin yüzyüze eğitimlerde geçerli olduğunu online eğitimlerin çalışma süresinden sayılmayacağını belirtiyor.:alala
Cevap: İş sağlığı ve güvenliği eğitimi süresi
İşveren bu açıklamayı yazılı olarak mı yaptı?
Yazılı vermesini talep edin bu sebeple fazla çalışma ödemesi yapmadığına dair.
Cevap: İş sağlığı ve güvenliği eğitimi süresi
Evet yazılı olarak yaptı. Kanun maddesini gönderdim. Tekrar yazılı olarak ilgili maddenin yüz yüze eğitim olduğunu uzaktan eğitimde öyle bir çalışma saati yazılması gibi bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. Mantık olarak 2 farklı mekanda alınan eğitimde konu bakımından aynı. Uzaktan alınınca kanun geçersiz yüz yüze alınınca kanun geçerli diye bir şey söz konusu olması tuhaf geldi. Madde genel olarak iş sağlığı güvenliği eğitimi alınması durumunda diye belirtiyor. Uzaktan yada yüz yüze diye bir şey yok. Sanırım işveren uyanıklık yapıyor. Olmayan bir madde açığını madde açığı var gibi iletiyor.
- - - Güncellendi - - -
Ben bu durumun yanlış olduğunu iş verene nasıl kabul ettiririm? Etmezse ne yapmam gerek? ALO170 e de sordum onlarda kanunun açık olduğunu uzaktan diye bir ibare olmadığı için genel olarak kanunun değerlendirileceğini saatlerin yazılması gerektiğini belirtti.