hagb ve zamanaşımı süresi
hepinize merhabalar benim hakkımda 2011 senesinde bir dava açıldı ve 2013 senesinde 1 yıl 4 ay hapis cezası aldım bu cezaya hakim hagb verdi ozaman 16 yaşındaydım knight online adlı oyunda ortak olan hesabın mailini değiştirmiştim daha sonra 2015 senesinde 800 tl ye bir cep telefonu aldım telefon çalıntıymış
2015 de dava açılmış benim 2019da haberim oldu telefonu ben aldım 2 yıl kullandım sattım dedim 2019 senesindede hakim 5 ay hapis cezası verdi hapis cezasını 3000 tl para cezasına çevirdi ödedim o dosya kapandı ama hagb verilen dava denetim süresi içinde suç işlediğim için açıklandı 2019 da avukatta istinafa gönderdi daha istinaftan gelmedi sormak istediğim şey bu dava zaman aşımına uğramadımı ilk suçu işlediğimde 16 yaşımdaydım
Cevap: hagb ve zamanaşımı süresi
HAGB süresi 5 yıldır. Yani Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı sonunda denetim süresi 5 yıldır. 5 yıllık denetim süresi kararın kesinleştiği tarihten itibaren başlar. Bu sürede KASITLI bir suç işlendiği zaman HAGB bozulur.
Anlatmınıza göre kararın 2013 senesinde kesinleştiğini varsayarsak 2018 yılına kadar kasıtlı (taksirli yani yanlışlıkla işlenirse sayılmaz) suç işlememeniz gerekiyor idi.
benim öğrenmek istediğim şey şu hagb süresi içerisinde zamanaşımı duruyor 2.suç işlendiği zaman zamanaşımı süresi 2.suçun işlendiği tarihten itibarenmi başlıyor mesela 2013 de ilk suçtan karar kesinleşti hagb verildi 2.suçun davası 2015de açıldı yani 2015den buzamana kadar zamanaşımı süresi işliyor demi?
Zamanaşımı kavramını yanlış kullanıyorsunuz.
Dava zamanaşımı bir suçtan dolayı davanın açılabileceği maksimum süredir.
Aslında HAGB'nin bozulmasının ne zaman olacağını merak ediyorsunuz.
İlk suça konu eylem 2011 tarihli, 2013'te kesinleştiğini anlıyoruz. HAGB süresi birinci davaya dair hükmün kesinleşmesi ile başladı.
İkinci suça konu eylem 2015 tarihli. Dava 2020'de de açılabilirdi. 2015'teki suça konu eylem 2013'te ilk davanın hükmünün kesinleşmesi ile başlayan HAGB süresi içinde yapılmış. Bu nedenle 2015 tarihli suçtan dolayı ceza alırsanız, 2011'deki suçtan dolayı 2013'te verilen hüküm açıklanır.
Yani her iki ceza birlikte verilmiş olur.