Ev etrafından geçen yol ve çevre düzenlemesi
Öncelikle konu yanlış yere açılmışsa şimdiden özür dilerim.
3 katlı en alt katı 4 dükkan üst kat 4 daire olmak üzere aile binamız var . 4 kardeşe 1 ev ve 1 dükkan düştü tapularımız var. Belediye evin önünden şehrin en büyük yolunu geçirdi ve evimizi de çevre düzenlemesi için istiyor. Ben 1 ev ve 1 dükkanım icin karşılığında ev istiyorum ama belediye vereceği evin 4 de 3 fiyatını istiyor benden yerine ev veremeyiz diyor,yani ev 200 bin ise ben ev ve dükkanımı verip bide üzerine 150bin vereceğim . Bu durumda bizim kanunen hakkımız nedir? Ev ve dükkanım icin ev isteme hakkımız yok mu? Şimdi de mahkemeye verir ilk verdigimiz teklifle alırız evinizi diyorlar. Çok teşekkür ederim şimdiden.
Cevap: Ev etrafından geçen yol ve çevre düzenlemesi
Bu durum sadece sizin binaya mı özel yoksa aynı yol üzerinde benzer durumlar var mı?
Cevap: Ev etrafından geçen yol ve çevre düzenlemesi
İmar Yasası'nın 18. maddesi'nin 1. Fıkrası şöyledir; " İmar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar plânına uygun ada ve parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sa*hip*le*rine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırmaya belediyeler yetkilidir. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılır."
Belediyeler İmar Yasasının 18. maddesi ile yetkiye sahip olsalar da; bu yetkilerini keyfi olarak kullanamazlar. Trabzon İdare Mahkemesi'nin 14/4/1995 tarih ve E:1993/551 , K:1995/542 sayılı kararına göre; " Oluşturulan parsellerin tahsisinde davacı aleyhine açık bir nispetsizlik olması hukuka aykırıdır. " Danıştay 6. Dairesinin 16/1/1955 tarih ve E:1984/834 , K: 1985/101 sayılı kararına göre; " Parselasyon işlemi sırasında tahsis edilen yeni parsellerin, eski parsele uzaklığı ile ekonomik değerinin göz önünde bulundurulması gerekir. "
Bu bakımdan; belediyece size teklif edilen yer de aynı ya da yakın ticari değere sahip olmalıdır. Yine Trabzon İdare Mahkemesi tarafından verilen 25/3/1996 tarih ve E:1994/1428 , K:1996/502 saylı kararda da belirtildiği üzere; " ... fiili kullanım durumu dikkate alınmadan, uzak ve daha değersiz bir yerden tahsis yapılmasının dağıtım ilkelerine aykırı bulunduğu sonucuna varıldığından dava konusu işlemin iptaline ... " karar verilmiştir.
Özetle; belediyenin yetkisi var ancak belediye bu yetkisini keyfi olarak kullanamaz. Aksi durumda siz de Mahkemeler nezdinde hakkınızı ararsınız.