DASK için Yapı Kullanma İzin Belgesindeki yüzölçümü mü brüt yüzölçümünü mü beyan etmeliyiz?
Merhabalar, Yapı Kullanma İzin Belgesinde bulunan "Konut ile ilgili özellikler bölümünde" 101 nolu maddesinde "Bir dairenin yüz ölçümü" miktarı mevcuttur. Konuta ait olan bu miktar brüt müdür veya net midir? Bu bilgiyi DASK için kullanacağım. DASK, benden konutun brüt miktarını istiyor. Ben de yazan miktar 132 metrekare. Sağlıklı günler dilerim.
Cevap: Yapı Kullanma İzin Belgesi
Poliçe düzenlenirken mutlaka konutunuzun toplam brüt yüzölçümünü belirtiniz. Yüzölçümünün düşük beyan edilmesi hasarın eksik olarak ödenmesine neden olacaktır.
Ayrıca tapuda ne yazıyor yüzölçüm olarak?
Cevap: Yapı Kullanma İzin Belgesi
Tapu da yüz ölçüm 23,685,74 metrekare, arsa payı 132/27504 olarak yazıyor. Yapı kullanma izin belgesinde, bir dairenin yüz ölçümü miktarı 132 metre kare belirtilmiş. Diğer tapu da yüz ölçüm 6697 metrekare, arsa payı 6/936 olarak yazıyor. Yapı kullanma izin belgesinde bir dairenin yüz ölçümü 88 metre kare belirtilmiş.
DASK için binanın dıştan dışa brüt yüz ölçümü gerekli diye biliyorum. Belediye bu rakamı verebilir diye düşünüyorum. Pazartesi soracağım. Esas benim merak ettiğim konu, Yapı kullanma izin belgesinde yazan miktarın brüt mü, net mi yazdığıdır. Bu miktar "Bir dairenin yüz ölçümü" başlığının içinde belirtiliyor. Benim kanaatim brüt olduğu yönünde. Çünkü 132 metrekare olan evim net 115 metrekare, 88 metre kare olan evim 80 metre kare.Tapu bilgilerini dikkate aldığımızda farklı sonuçlar çıkabiliyor. Bunun sebebi de ortak alanların varlığı. Çünkü ortak alanlarda otopark gibi alanlarda mevcut. Bu gibi alanların DASK için dahil edildiğini düşünmüyorum. Sonuçta DASK bina için yapılıyor. Zaten boş alanlar. Ama ortak alanlar dediğimizde binanın dıştan dışa ölçümü dediğimizde asansör, merdiven boşlukları, koridorlar dahil ediliyor.