Gerçek olmayan tadilat ile yıkım kararının kaldırılması
Merhaba,
Önemli bir sorum olacak avukat abilerim fikirlerini paylaşırlarsa çok mutlu olurum.
2014 senesinde yıkım kararı olan bir site için tadilar yapılmış gibi gösterilip projeler yapılıyor. Örnek olarak 600 metre kare olan bir blok 480 metre kare gösteriliyor böylece yıkım kararını gerektiren fazlalıklar sanki düzeltilmiş gibi gösteriliyor. Daha sonra gelip sitede ölçüm yapıldı bunu yapan belediyemiydii bilmiyorum. Herneyse bu şekilde 5 yıl yıkım kararını kaldırıyorlar 5 yılın sonunda imar barışı denk geldi ve yıkım tamamen kalktı. Şimdi ben bunu cimer üzerinden bildirmek istiyorum. Böyle bir tadilat yapılmadığını ve belediyenin yapılmayan tadilat raporunu onayladığını bu şekilde 5 yıl yıkım kararının kaldırıldığını söyleyeceğim. Bunun sizce sonuçları ne olur ? Örneğin imar barışından yararlanılmıştı bu yapı kayıt belgelerini iptal ederlermi ?
Cevap: Gerçek olmayan tadilat ile yıkım kararının kaldırılması
Yazdıklarınızda yapı kayıt belgesinin iptalini gerektirecek bir durum bulunmuyor.
Yapı kayıt belgesi alınmış olması da, daha önce verilmiş ve herhangi bir nedenle uygulanmamış yıkım kararının iptalini sağlar.
Yapı kayıt belgesi iptal edilene kadar geçerlidir.
Ancak yapı kayıt belgesinden önce yapılmış hukuka aykırılıklara dayanarak öncesinde verilmiş bir yıkım kararı veya imar para cezasının uygulanamaz, önce yapı kayıt belgesi iptal edilmeli, sonra bu yönde yeni tarihli bir karar verilmelidir.
Cevap: Gerçek olmayan tadilat ile yıkım kararının kaldırılması
Alıntı:
Av.Yusuf Selçuk Ateşkan rumuzlu üyeden alıntı
Yazdıklarınızda yapı kayıt belgesinin iptalini gerektirecek bir durum bulunmuyor.
Yapı kayıt belgesi alınmış olması da, daha önce verilmiş ve herhangi bir nedenle uygulanmamış yıkım kararının iptalini sağlar.
Yapı kayıt belgesi iptal edilene kadar geçerlidir.
Ancak yapı kayıt belgesinden önce yapılmış hukuka aykırılıklara dayanarak öncesinde verilmiş bir yıkım kararı veya imar para cezasının uygulanamaz, önce yapı kayıt belgesi iptal edilmeli, sonra bu yönde yeni tarihli bir karar verilmelidir.
Yusuf abi çok teşekkür ederim cevabın için.
Kısaca şikayet etsende birşey çıkmaz diyorsun sanırım :) Peki tespit edilmesi halinde bunun bir yaptırımı yokmu ? Bloklar küçük gösterilip yıkım kararının durdurulmasının herhangi bir yaptırımı bulunmuyormu ?