Kiracının ev sahibi ile birlikte toplantıya katılıp yönetici seçilmesi
12 Daireli apartman genel kurulumaza, 2 daire sahibi kat maliki kiracıları ile birlikte toplantıya katıldı. Kiracılardan biri yönetici diğeri denetci seçildi. Kat malikinin hazır bulunduğu toplantıya kiracı katılabilir mi, ev sahibinin oyları ile yönetici seçilebilir mi?
Cevap: Kiracının ev sahibi ile birlikte toplantıya katılıp yönetici seçilmesi
Kat malikleri genel kuruluna KMK gereğince kat maliklerinin katılma hakkı vardır.
Kiracı toplantıya katılsa dahi oy verme hakkı yoktur. Kat maliki toplantıya katılmazsa dilerse kiracıyı veya bir başkasını vekil tayin edebilir.
Kiracı yönetici seçilebilir ancak kiracılar denetçi olamaz. Zira Kat mülkiyeti kanunu (KMK) gereğince yalnızca kat malikleri denetçilik yapabilirler.
Yönetici seçimi için ister 1ci ister 2ci toplantı olsun, mutlaka yarıdan bir fazlasının oyu gereklidir. Sizin olayınızda malik sayısı 12 olduğuna göre mutlaka 7 kişinin oy vermiş olması şarttır.
Yukarıda anlattıklarım yerine getirilmediyse kat malikleri genel kurulu kararının iptali davası açılabilir.
Peki siz karara itiraz ettiniz mi veya çekince koydunuz mu?
Alıntı:
ayan55 rumuzlu üyeden alıntı
12 Daireli apartman genel kurulumaza, 2 daire sahibi kat maliki kiracıları ile birlikte toplantıya katıldı. Kiracılardan biri yönetici diğeri denetci seçildi. Kat malikinin hazır bulunduğu toplantıya kiracı katılabilir mi, ev sahibinin oyları ile yönetici seçilebilir mi?
İlk defa katıldığım için itiraz etmedim. Daha sonra, sizinde belirttiğiniz gibi, kiracının denetci olamayacağını öğrendim.
Kiracı toplantıya vekaleten katılabiliyorsa, kat malikinin (asil'in) katıldığı toplantıya iki kiracısınında katılması doğru mudur?
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum
Oy hakkı olanlar kat malikleri,
toplantı içeriğinde yonetici seçimi de varsa, yönetici adayı olarak 2 kiracısını da önermesine engel bir durum yok sonuçta. Kiracıların toplantıya katılmış olması usulune uygun yonetici seçiminin iptaline sebep olamaz.