Ceza davalarında istinaf dilekçesi Karşı Tarafın Sayısından Bir Fazla mı verilir?
Selamlar
Ağır Ceza Mahkemesi'nde sanığı olduğum bir davada ceza hükmü verildi.
Bir süredir beklediğim tebligat geçtiğimiz hafta geldi ve istinaf başvurusu için dilekçe hazırlamaya çalışıyorum.
Bir hukukçu değilim sorularım saçma ve size göre basit olabilir ama ayrıntılara takılıyorum ve hata yapmak istemiyorum.
İstinaf başvurusu ile ilgili yasada '' Karşı tarafın sayısından bir fazla hazırlanır " şeklinde bi ibare var. Bu tam olarak ne demek? Yani dilekçemi kaç nüsha hazırlamalıyım? Davada sanık olan ben ve suçtan zarar gören bir kişi var?
Bir de ben İstanbul'da yaşıyorum kararı veren mahkeme İzmir' de. Bu durumda dilekçe başlığını nasıl yazmalıyım? Yani İzmir ..... Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmek üzere İstanbul ..... Ağır Ceza Mahkemsi'ne mi, yoksa Bölge Adliye Mahkemesi'ne gönderilmek üzere istanbul ..... Ağır ceza mahkemesi'ne mi? Başlık kısmı tam olarak nasıl olmalı yani?
Teşekkürler şimdiden
Saygılarımla
Cevap: Karşı Tarafın Sayısından Bir Fazla?
Aslında ceza davalarında tek bir istinaf dilekçesi yeterlidir. (Hukuk davalarında ise taraflara ve 1 tane mahkeme için fazla dilekçe verilir).
Dilekçe başlığı şöyle yazılabilir:
İzmir Bölge Adliye Mahkemesi ilgili Ceza Dairesine gönderilmek üzere,
İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi kanalıyla,
İzmir ... Ağır Ceza Mahkemesine
Yani siz İstanbul'dan dilekçeyi İstanbul (veya başka bir yer) muhabere Ağır Ceza mahkemesine veriyorsunuz. Onlar İzmir Ağır cezaya gönderiyor. Onlar da BAM (Bölge adliye mahkemesi) ne gönderecektir. Tabii daha kolay ve olması gereken yolu avukatınız aracılığı ile UYAP üzerinden online göndermek.