Merkezi Sistemlerde 15 Derece Kuralı
Merkezi ısıtma sistemine sahip 40 daireli bir apartmada fiilen 5 hane oturmaktadır. Bu apartmana aylık 4000 tl fatura gelmiştir. Bu faturanın 1200 lirası (%30) 40 haneye pay edilirken, geriye kalan 2800 lira (%70) 5 haneye tüketimleri oranında pay edilecek, hane başına ortalama 550 lira düşecektir. (diğer hanelerin yakıt tüketimi çok cüzi bir miktar oalcağından hesaba katmadım) Bu şartlardan 5 hanenin bu neredeyse tüm apartmanın faturasını yüklenmesi gerekmiş olacaktır. Dolayısıyla 40 haneye paylaştırılması gereken fatura 5 haneye yüklenecektir ve bu durum merkezi sistemin doğasına aykırı olmuş olacaktır.
Bu durumda vanalarını açmayan dairelere yönetim bir cezai işlem uygulayabilir mi? Eğer uygulayabilirse bunu neye göre hesaplama yapıp uygular?
Cevap: Merkezi Sistemlerde 15 Derece Kuralı
Isı payölçer kullanılıyorsa %30'un eşit, %70'in kullanıma göre pay edilmesi normal.
Ancak vanaların tam kapatılmasına da izin vermeyecek bir sistem kurulmalı.
Merhaba,
Konuyla alakalı sanırım, bu nedenle başlık açmadan burdan anlatmak istiyorum sorunumu.
8 daireli merkezi ısıtma sistemiyle (kömür) ısınan bir apartmanda oturuyorum. Herhangi bir pay ölçer, ısı ölçer vs gibi bir sistem kurulu değil.
Bu binadaki 5 daire "biz yazlıkçıyız, kışın kullanmayacağız dairelerimizi" diyerek 1 er ton kömür alacaklarını, yetmediğinde gerisini kalan 3 dairenin alması konusunu sözlü olarak konuştular. 5 ayı geçkin bi süre ısınma yapılıyor, yaklaşık 13 - 14 ton kömür tüketiliyor. Dairelerin de petekleri kapalı olacak.
Henüz yönetim oluşturulmadı, oluşturulduğunda bunu yönetmeliğe yazacaklarını söylediler. Ben kabul etmedim ama sorum şu; burda pay ölçer ısı olçer gibi bi sistem kurulu değil bu durumda Kat Malikleri kanunu 20. Madde mi ( kat malikleri kullanmıyorum diyerek ortak giderleri ödemekten kaçınamaz) geçerli olur yoksa %30 unu ödeyip dairelerini kapatıp gitmeleri mi doğru?
8 daireli binanın 5 dairesi ısınmadığında en az 15 C, 3 dairenin yakıt masrafı ısınabilmek için çok daha yüksek olacaktır. Ben bu durumda ne yapabilirim? haklarım nelerdir? Yönetim planına çoğunluk kararıyla (5daire) bu şekilde 1 er ton yazılmasına nasıl engel olabilirim. Yazılırsa ne tür haklarım var ve haklı olma ihtimalim ne kadar? Ve ya Önceden yapabileceğim (noter aracılığıyla ihtar vs gibi) bir şey var mı?
Ayrıca yönetim toplantısında bu konuların yasalara tam uygun bilinçli bir şekilde yönetmeliğe yazılması açısından onların bilgisi dahilinde, kabul etmezlerse kendi insiyatifimle avukat bulundurabilir miyim? (işleri zorlaştırıyorlar ve ben haklarımı tam olarak bilmek istiyorum)
Cevap için şimdiden çok teşekkürler.
Sent from my STK-L21 using Hukuki NET mobile app
Güncel, biri cvp verebilir mi?!!!!
Alıntı:
nurrrr rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba,
Konuyla alakalı sanırım, bu nedenle başlık açmadan burdan anlatmak istiyorum sorunumu.
8 daireli merkezi ısıtma sistemiyle (kömür) ısınan bir apartmanda oturuyorum. Herhangi bir pay ölçer, ısı ölçer vs gibi bir sistem kurulu değil.
Bu binadaki 5 daire "biz yazlıkçıyız, kışın kullanmayacağız dairelerimizi" diyerek 1 er ton kömür alacaklarını, yetmediğinde gerisini kalan 3 dairenin alması konusunu sözlü olarak konuştular. 5 ayı geçkin bi süre ısınma yapılıyor, yaklaşık 13 - 14 ton kömür tüketiliyor. Dairelerin de petekleri kapalı olacak.
Henüz yönetim oluşturulmadı, oluşturulduğunda bunu yönetmeliğe yazacaklarını söylediler. Ben kabul etmedim ama sorum şu; burda pay ölçer ısı olçer gibi bi sistem kurulu değil bu durumda Kat Malikleri kanunu 20. Madde mi ( kat malikleri kullanmıyorum diyerek ortak giderleri ödemekten kaçınamaz) geçerli olur yoksa %30 unu ödeyip dairelerini kapatıp gitmeleri mi doğru?
8 daireli binanın 5 dairesi ısınmadığında en az 15 C, 3 dairenin yakıt masrafı ısınabilmek için çok daha yüksek olacaktır. Ben bu durumda ne yapabilirim? haklarım nelerdir? Yönetim planına çoğunluk kararıyla (5daire) bu şekilde 1 er ton yazılmasına nasıl engel olabilirim. Yazılırsa ne tür haklarım var ve haklı olma ihtimalim ne kadar? Ve ya Önceden yapabileceğim (noter aracılığıyla ihtar vs gibi) bir şey var mı?
Ayrıca yönetim toplantısında bu konuların yasalara tam uygun bilinçli bir şekilde yönetmeliğe yazılması açısından onların bilgisi dahilinde, kabul etmezlerse kendi insiyatifimle avukat bulundurabilir miyim? (işleri zorlaştırıyorlar ve ben haklarımı tam olarak bilmek istiyorum)
Cevap için şimdiden çok teşekkürler.
Sent from my STK-L21 using
Hukuki NET mobile app
Konuyu öğrendiiimmm :)
Alıntı:
Bina projesinde merkezi ısınma sistemi varsa ve müteahhit ile toprak sahibi arasında imzalanan ilk yönetim planında da tüm ortak giderler Kat Mülkiyeti Kanununun ilgili maddesince (20) arsapayı oranında her kat malikince eşit ödenir diyorsa ( bhrdaki asıl önemli olan şey bina projesi) o durumda yöneticinin seçildiği ( bizde yönetim yeni kurulacak) toplantıda çoğunluk oyuyla ısınma giderleri hakkında buna aykırı bir karar verilse bile, (yazlıkçıyım kullanmıyorum, yokum banane vs gibi) sizin karara şerh koyup 1 ay içinde dava etme hakkınız var ve proje ve ilk yönetim planına dayanarak davayı kazanma ihtimaliniz nerdeyse %100 arkadaşlar. Projenin bu şekilde olduğunu bile bile almış daireyi, bunun sorumluluğundan kaçınması söz konusu dahi değilmiş.
Isı ölçer pay ölçer sonradan yapılan bir mekanizma (bizde yok) ve zodunluluğu da kalktı. Çoğunluk onaylasa bile siz hayır dediğinizde takamazlar. Sonuç itibariyle projede var olan birşeyin sorumluluğundan kurtulmak imkansız ve eklenmek istenen bişey varsa siz kabul etmediğinizde olamıyor.
Burası da ne kadar tırt yaaa :))))
Alıntı:
La havleee................................................... ..................................................