Ev sahibimin tayini ile tahliyem?
Merhaba,
3 yıldır aynı dairede kiracıyım, ev sahibim Hakim ve kirayı her zaman düzgün ödüyorum. Dün kirayı yatırdığımı söylemek için emlakçımı aradım. Ve bana şunu dedi: "Ev sahibiniz annesinin hastalığını neden göstererek İzmir'e tayinini istemiş. Haziranda evi boşaltmanız gerekebilir haberiniz olsun."
Mayıs'da 3 yılım dolacaktı. Ve oturduğum sitede diğer dairelere nazaran daha düşük kiraya oturuyorum eski kiracı olduğum için. Aynı daireyi bugün tutmak istesem en az 500tl fark var. Ve ben evi boşaltmak istemiyorum. Hem maddi olarak hem de iş yerimi ona göre tuttum.
1)Haklarım nelerdir?
2) Gerçekten tayin olursa çıkmak için ne kadar vaktim olur?
3) Tayin olayının doğruluğundan nasıl emin olurum?
Cevap: Ev sahibimin tayini ile tahliyem?
Tayin olayının doğruluğu sizi bağlayan bir konu değil.
Ev sahibiniz sözleşmeniz bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde ihtiyacı nedeniyle sözleşmeyi yenilemeyeceğini ve kendi kullanacağını belirterek evi boşaltmanızı isteyen bir ihtar gönderebilir.
Akabinde 1 ay sonra tahliye davası açabilir. dava süresi mahkemelerin yoğunluğuna göre değişebilir.
Yani ihtar sonrası 1ay+mahkeme süresi kadar vaktim var. Bu mahkeme süresi ortalama ne kadar olur ki?
6 ay boşaltma süresi falan deniyordu önceden?
Zaten şu an korona var yine de boşaltmam gerekebilir mi? şaşkınım şu an inanın
Kira döneminin ne zaman yenileneceğini söylememişsiniz.
Kira sözleşmenizin yenilendiği tarihten itibaren bir ay içinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açabilir veya bir ay içinde ihtiyacını belirten bir ihtar gönderirse tahliye davası açma hakkı bir yıla uzar. Yani bir aylık sürede tahliye davası açmaz veya ihtiyacını/çıkmazsanız tahliye davası açacağını bildiren ihtar çekmezse sonraki bir yıl için kira sözleşmeniz uzamış olur.
Ev sahibiniz hakim olduğu için muhtemelen bu hususu atlamayacaktır.
mayıs ayında yapmıştık sözleşmeyi, her mayısta da zam yaparak devam ediyorduk.
Ayın kaçında sözleşme yapıldığına bağlı olarak 30 gün içinde.
Mayısın 1'i ise, mayısın 1'inden itibaren, mayısın 31'i ise mayısın 31'inden itibaren 30 gün içinde tahliye davası açması ya da ihtiyacını bildiren noter ihtarını göndermesi gerekir.