-
Cari hesap
İYİ ÇALIŞMALAR,
BİR İŞLETMECİNİN BÜYÜK BİR ŞİRKET İLE ACENTALIK SÖZLEŞMESİ VAR. BUNA BAĞLI OLARAK MÜVEKKİLİN HAK EDİŞLERİ VE HOLDİNGİNDE AYNI MİKTARDA TALEP ETTİĞİ BEDEL VAR. BUNUN HARİCİNDE MÜVEKKİLİN HOLDİNG İLE SÖZLEŞME OLMADAN GİRDİĞİ BİR İŞ İLİŞKİSİ VAR. BU İŞ İLİŞKİSİ SONUCUNDA MÜVEKKİLİN KESİP TEBLİĞ ETTİĞİ FATURALAR VAR VE HOLDİNG TARAFINDAN FATURALARA İTİRAZ EDİLMEMİŞ. SÖZLEŞMEYE DAYALI ACENTALIK İŞLERİNDE HOLDİNG İLE MUTABAKAT SAĞLAYAMIYORUZ.
ŞİMDİ BİZ SÖZLEŞME OLMAMASINA RAĞMEN KESİP TEBLİĞ ETTİĞİMİZ FATURALARIN BEDELLERİNİ TALEP ETSEK HOLDİNGİN TİCARİ DEFTERLERİNDE ACENTALIK İLE İLGİLİ OLAN UYUŞMAZLIK KARŞIMIZA ÇIKABİLİRMİ. YANİ MÜVEKKİL İÇİN HOLDİNG TİCARİ DEFTERLRİNDE TEK BİR CARİ HESAP MI AÇILMŞTIR YOKSA SÖZLEŞME OLMADAN KESİLİP TEBLİĞ EDİLEN ALACAKLARIMIZ İÇİN AYRI BİR CARİ HESAP MI AÇILMIŞTIR.
ŞİMDİDEN TEŞEKÜRLER
Yönetim : Başlık ve iletilerinizde küçük harf kullanınız.
-
Eğer sözleşmeye dayalı uyuşmazlıktaki şirket ile fatura kesip borçlandırdığınız şirket aynı ise bütün hesap birlikte incelenecektir.Onlar farklı farklı cari hesap açsada bu ön muhasebe ile ilgili bir yöntem olup,Bilirkişi her iki tarafın YEVMİYE,ENVANTER ve DEFTER-İ KEBİR lerini inceleyecektir.Bu defterlerde ise aynı şirkete(acentaya) farklı farklı hesap açılmaz.Tek hesap üzerinde karşılıklı borçlanma-alacaklanma kalemleri gözükecektir.
-
ilginiz ve aydınlatıcı bilginiz için çok teşekkür ederim.
tekrar yardımcı olursanız sevinirim. şöyle ki
taraflar arasında bulunan acenta sözleşmesinde yetki maddesi düzenlenmiş. bizim acentelik yönünden bir talebimiz olmamasına karşın karşı taraf bize acentelik sözleşmesinden dolayı alacaklı olduğunu iddia etmesi muhtemel görünüyor.
bu durumda sizce acentelik sözleşmesinde belirtilen yetkili yerde icra takibi yapamamız ve dava açamamız usulen uygun olu mu?
cevaplarken bizim acentelik ilşkisinden dolayı değil de diğer iş ilişkisinden alacaklı olduğumuzu di,kkate alırsanız sevinirim.
Yoksa dilekçemizde genel bir beyan ile cari hesaptan dolayı şu kadar alacaklıyız diyerek dava açsak ve yetki itirazında bulunulması durumunda acentelik sözleşmesinden bahsetsek daha mı uygun olur.?
-
Sayın yiğit;
Bir defa siz karşı tarafın acentalık sözleşmesinden kaynaklanan taleplerine ne diyorsunuz?Kabul ediyormusunuz, İtiraz ettiniz mi edecekmisiniz?Size şunu hatırlatmak isterim: Örneğin banka kredi sözleşmesine dayalı uyuşmazlıklarda yargıtay" arada kredi sözleşmesi olması kredinin kullandırıldığı veya alacağı ispat tek başına delil teşkil etmez.Borçlun krediyi kullandığı imzalı banka dekontu ve sair belgelerle ispatlanmalıdır" diyor.Bilmem anlatabildim mi?Böyle bir durum mu söz konusu yoksa işin o yönünü kabul ederken diğer alacağınızla ilgili takip mi yapmak istiyorsunuz?
-
Yetki konusuna gelince;
fauraya dayalı takip düşündüğünüzden bakınız:12.H.D. 2002/50043 E. 2002/6266 K. -- 2003/16485 E. 20797 K. -- 2003/15118 E. 18409 K.
Ancak bu kararlarda öncelikle tarafların açık ve zimni isteğine göre çözülür diyor.Aranızda yetki ile ilgili sözleşme olduğunu göre takip konunuz sözleşme kapsamı dışında olsa da mahkeme bunu açık olmasada zımni irade oklarak kabul eder diye düşünüyorum.Örneğin takip konunuz çek veya senet bile olsa borçlu ile aranızda başka bir sözleşmede yetki kararlaştırılmış ise karşı taraf buna göre yetkiye itiraz edebilir.
-
Sn kum-01
öncelikle ilginize teşekkür edrim.
davanı temelinin çok iyi atılması gerektiğini düşünüyorum.zira davalr santraç oyunu gibi bildiğiniz üzere, vermiş olduğum uğraş bu nedenle çünkü karşı tarafın ne tarz hareket edebileceğini kestirmeye çalışıyorum.
konumuza döndersek aslen karşı taraf bize borçlu olduğunu kabul ediyor ama ödemeye yanaşmıyor. ama bizden acentelik sözleşmesine göre bizim alacağımızdan daha az alacağı olduğunu söylüyor. bu durumda açacağımız davada acentelik sözleşmesini dayanak yapacağı ve takas mahsup talebinde bulunacağı açık. bu durumda acentalık sözleşmesini dayanak yaptıktan sonra sözleşmede yer alan yetki maddesini bir yana bıarakarak yetki itirazında bulunması durumunda kendi ile çelişeceği açk.
yani alacağımız konusunda acentelik ve diğer iş iliaşkisini karıştırmadan cari hesaptan doalyı şu kadar alacağımız var dedikten sonra karşı taraftan acentelik sözleşmesini cevap dilekçesinde kullanmsını beklemek gerektiği şeklinde düşünüyorum. aecentelik sözleşmesinden bahsettikten sonrada bundan dönmesi imkansız
konuyu birde bu yönden değerlendirirseniz sevinirim.
-
Bence önce TTK kapsamında bir ihtar çekip kendi alacağınızı talep edin,mütabık olup olmadığını sorun.Buna bir cevap vereceklerdir.Dava ve takipten önce ne talep ettiklerini anlarsanız sizin için daha sağlıklı olur.İhtarnamedeki cevaba göre yürürsünüz.