Çatı Katı İzni veya Ruhsatı Nasıl Alınır? Mevzuatı Nelerdir?
Selamlar değerli üyeler,
İki katlı olan evimin mevcut çatısı altında bir yaşam alanı oluşturmak için çatı ustası çağırıp yaşam alanı oluşturmak istiyorum. Bunun için çatıda yükseltme işlemleri ile birlikte çatı katı oluşturabilmek istiyorum. Ancak evin ruhsatında çatı katı mevcut olmadığından yasal olarak neler yapmam gerekiyor. Böyle bir hakkımız var mı? Ruhsat mı almam gerekiyor nedir detayları?
Apartman sahibi ben olduğumdan zaten bir dairem boş, 3. ayrı bir daire olmasına gerek yok son kata yani 2. kata elektriği suyu bağımlı olması bizim için sorun olmaz gerçi binada çatıya çıkan normal merdiven var. Önemli bilemedim bu detayı aktarmak istedim.
Cevap: Çatı Katı İzni veya Ruhsatı Nasıl Alınır? Mevzuatı Nelerdir?
Alıntı:
ozguryildiz0 rumuzlu üyeden alıntı
Selamlar değerli üyeler,
İki katlı olan evimin mevcut çatısı altında bir yaşam alanı oluşturmak için çatı ustası çağırıp yaşam alanı oluşturmak istiyorum. Bunun için çatıda yükseltme işlemleri ile birlikte çatı katı oluşturabilmek istiyorum. Ancak evin ruhsatında çatı katı mevcut olmadığından yasal olarak neler yapmam gerekiyor. Böyle bir hakkımız var mı? Ruhsat mı almam gerekiyor nedir detayları?
Apartman sahibi ben olduğumdan zaten bir dairem boş, 3. ayrı bir daire olmasına gerek yok son kata yani 2. kata elektriği suyu bağımlı olması bizim için sorun olmaz gerçi binada çatıya çıkan normal merdiven var. Önemli bilemedim bu detayı aktarmak istedim.
3194 sayılı İmar Yasası kapsamında belediyenize " tadilat ruhsatı " talebinde bulunmanız gerek.
İstisnalar lmakla birlikte, belediyeler bu tür talepleri reddediyorlar. Sebep olarak ise, çatı imalatının binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkileyeceği, binaya ekstra yük bineceği, bunun da can ve mal güvenliğini tehlikeye atacağını, gösteriyorlar.
Öte yanda, çatı imalatı plan notlarında " H " olarak ifade edilen yükseklikle de alakalı bir durum. Binanızın tabi olduğu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ve eki plan notunda binanızın maks. yüksekliğinin kaç kat ile sınırlandırıldığı da önemli.
İyi akşamlar