Ev sahibi "Evi satacağım, evden çık" dedi
Merhaba,
Henüz 8 aydır oturduğum evin sahibi beni arayarak evini satacağını ve bizlerin çıkmasını istedi. 4 ay kadar kira kontratı devam ediyor. Dolayısıyla 4 ay boyunca evde rahatlıkla oturacağımızı biliyoruz.
Fakat daha henüz birkaç ay önce yerleştiğimiz ve ev için yaptığımız masraflar sebebiyle çıkmak istemiyoruz. Tarafıma "evden çık" konulu bir evrak iletilmedi. Sadece telefonda sözlü söylendi.
Hukuki olarak hakkımı aramak, burada yaşadığım mağduriyeti gidermek istiyorum. Eve yerleştiğimde dairenin kiralanacak olarak ayrıldığını ve satmak niyeti olmadığını sözlü olarak belirtmişlerdi. Şimdi tekrar taşınmak hem nakliye maliyeti hem de en basiti, halı, perde vs. tekrar alınması ile birlikte çok büyük bir maliyet oluşturuyor.
Bugüne kadar kira ve aidat ödemeleri kira sözleşmesindeki tarihte yatırıldı.
Bu konuda ne yapılabilir?
Cevap: Ev sahibi "Evi satacağım, evden çık" dedi
Evi satacak olması sizin evden çıkmanızı isteyebilmesi için yeterli , geçerli bir sebep değil yasal düzenlemelere göre. Ancak siz de takdir edersiniz ki boş bir evi satabilmek daha kolay ve sorunsuz olmakta.
İsterseniz çıkmıyorum da diyebilirsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Evi satacak olması sizin evden çıkmanızı isteyebilmesi için yeterli , geçerli bir sebep değil yasal düzenlemelere göre. Ancak siz de takdir edersiniz ki boş bir evi satabilmek daha kolay ve sorunsuz olmakta.
İsterseniz çıkmıyorum da diyebilirsiniz.
2.5 yıl kadar kalmayı planladığımız şehirde geçirdiğimiz 8. ayın sonunda evden çıkın denmesi eşimin de benim de keyiflerimizi çok kaçırdı. Biz evden çıkmak istemiyoruz. Hukuki olarak ne kadar süre daha evde oturmaya devam edebiliriz?
Hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim.
Sonuçta evi siz içindeyken de satabilir ve yeni sahibi sizi çıkartabilir. Çünkü yeni sahibi ile kontratınız yok. Ama bu çıkartma olayı 2.5 sene sürmez büyük ihtimalle. Dolayısı ile zaten bir ev değişikliği olacak.
Ben olsaydım "şu şu masrafları yaptım, bunları bana ödersen çıkarım" derdim. Burada iki taraf da mantıklı olursa iş inada binmeden çözülse daha hayırlı olur kanaatimce.
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Sonuçta evi siz içindeyken de satabilir ve yeni sahibi sizi çıkartabilir. Çünkü yeni sahibi ile kontratınız yok. Ama bu çıkartma olayı 2.5 sene sürmez büyük ihtimalle. Dolayısı ile zaten bir ev değişikliği olacak.
Ben olsaydım "şu şu masrafları yaptım, bunları bana ödersen çıkarım" derdim. Burada iki taraf da mantıklı olursa iş inada binmeden çözülse daha hayırlı olur kanaatimce.
Şu anki ev sahibim ilk günden beri uzlaşı insanı olmadığını bize belli etti. Müteahhit kendisi. Sigortasız ve çalışma izni olmayan yabancı uyruklu kaçak sözde güvenlik görevlilerinden tutun da ev içerisindeki en ufak bir tadilatta elini cebine atmaması gibi. O yüzden işin orta yolunun bulunacağına dair bir umudumuz yok. Yeni ev sahibi direkt olarak bize evden çıkın diyebilmesi için hangi şartların oluşması gerekiyor?
Siz evdeyken evi satması şu şartlarda çok zor.İnternette bazı ilanlar 2 senedir duruyor.Evi 1 senede satsa yeni ev sahibi sizi 6 aydan önce çıkaramaz.O yüzden siz hiç gerilmeden valla kontratımız var oturuyoruz deyin.Satmak için birilerini getirmeye kalkarsa evin müsait olmadığını söyleyin.Gelen olursa da evde zor ısınıyo birazda rutubet var ama iyi genede diyin.Yok öyle milleti mağdur etmek.Her ne kadar ev onun olsa da kanunlar ve durum sizin lehinize.Ancak masraflarınızı karşılarsa çıkacağınızı söyleyin.Uzlaşmazsa kendi bilir.
Alıntı:
SerkanKeski rumuzlu üyeden alıntı
Şu anki ev sahibim ilk günden beri uzlaşı insanı olmadığını bize belli etti. Müteahhit kendisi. Sigortasız ve çalışma izni olmayan yabancı uyruklu kaçak sözde güvenlik görevlilerinden tutun da ev içerisindeki en ufak bir tadilatta elini cebine atmaması gibi. O yüzden işin orta yolunun bulunacağına dair bir umudumuz yok. Yeni ev sahibi direkt olarak bize evden çıkın diyebilmesi için hangi şartların oluşması gerekiyor?
Şu gerekiyor tam olarak:
Bir kere Engin Ünalmış Bey'in dediği gibi siz kiracısınız ve çıkmak için bir gerekçe yok. Eğer Engin Ünalmış Bey'in dediklerini dediğiniz halde birisi evi satın alırsa, BİR AY İÇİNDE size ihtarname gönderip size EN AZ altı ay süre tanımak zorunda. Bir ayda ihtar yollamazsa ya da ihtarda 6 aydan az bir süreden bahsederse ihtarname de geçersiz.
Yani satıldıktan sonra en az altı ay süreniz var.
Yeni ev sahibinin bunları yapabilmesi için sadece orayı satın almış olması yeterli. Başka bir şarta şurta gerek yok. -yanlış bilmiyorsam- sadece siz çıktıktan sonra bir süre kiraya veremeyecek.
Ufak bir düzeltme yapalım.
Kira sözleşmesi dönem sonunda sona ermez, kiracı 15 gün önce boşaltacağını bildirmezse birer yıllık sürelerle kendiliğinden uzar.
Yeni malik ile yeni kira sözleşmesi yapmaya gerek yoktur, kira sözleşmesine eski malikin halefi olarak devam eder.
Evi satacak olmak ev sahibine tahliye hakkı vermez.
Kirasını düzgün ödeyen biri için iki tahliye nedeni olabilir:
Yeni malik, KENDİSİNİN, EŞİNİN, ÇOCUKLARININ KONUT OLARAK İHTİYACI VARSA,
1- satın aldıktan sonra 1 ay içinde bildirmek koşulu ile altı ay sonunda tahliye davası açabilir.
2- kira dönemi sonunda tahliye davası açabilir.
Ama her ikisi için şart, KENDİSİNİN, EŞİNİN, ÇOCUKLARININ KONUT OLARAK İHTİYACI OLMASIDIR.
Sizin durumunuzda, ev dört ay içinde satılır ve yeni malikin KENDİSİNİN, EŞİNİN, ÇOCUKLARININ KONUT OLARAK İHTİYACI VARSA, kira dönemi sonunda tahliye davası açılması riski var.