Suç duyurusunda bulunmak için kaç gün sürem var?
Ben öğretmenim. İiginç bir şekilde yaklaşık 4 yıl boyunca maaşımın eksik olduğunu saptadım. düzeltilmesi ve geriya dönük almadığım miktarın bana ödenmesi ile ilgili okuluma dilekçe verdim. Şimdi tam 60 gün oldu. Ama beni sürekli oyalıyorlar. Binbir bahane sürerek bordromu yapmıyorlar. Ama maaşımı dilekçemden hemen sonra düzelttiler. şimdi almam geren maaşı alıyorum. Ama geriye dönük almama gereken eksik miktarı alamadım. Bölge idare mahkemesine dava açmak istiyorum. yasal sürem ne kadar? yani okula dilekçe verdikten kaç gün sonra dava açabilirim. zaman aşımına uğramak istemiyorum cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler:(
Re: Suç duyurusunda bulunmak için kaç gün sürem var?
idare mahkemesine tam yargı davası açacaksınız.
Re: Suç duyurusunda bulunmak için kaç gün sürem var?
Suç duyurusu olarak belirtilen konu anlaşıldığı kararı ile görevli memurların adli makamlarca yargılanması ve cezalandırılmaları ile ilgili değilde, bu mağduriyet dolayısı ile açılacak tazminat davasına ilişkindir.
2577 sayılı idari yargılama usül kanununa göre idari işler veya idari eylemler dolayızsı ile tam yarı (tazminat) davası açılabalir.
Siz fail ve zararı öğrendiğiniz tarihten itibaren bir idari işlem nedeni ile mağduriyetiniz olduğu için 60 gün içinde dava açmanız gereklidir. Bu durumda size başvuru tarihi ve eğer talep ederseniz bu başvuru tarihinden önceki 60 günlük süreye ait eksik ödemelerden dolayı mahkeme kararı ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. Zira maaşınızı her ay aldığnızdan eksik ödemeyi her ay maaşınızı aldığınız tarihte öğrenmiş kabul edilecek ve her seferinde yani her ay başı 60 günlük süreniz başlayıp bitecektir. Zararınız idari ibir eyleme değil idari işleme dayandığından, 1 yıllık süre burada işlemez.
Özetle 2577 sayılı yasanın 10.maddesi, 12.maddesi ve 13.maddesi ve ilgili hükümler birlikte değerlendirilmesi ile ortaya çıkan somut durum budur.
Başka yollarda ve ihtimallerde bulunmaktadır ancak normal yasal prosedürle iderseniz başınıza gelecek olan ;
1-4 yıllık kaybınızın tamamını alamazsınız.
2-Bugün başvursanız geçmişe yönelik en fazla 60 ünlük süre içinde olan eksikliği tamamlatırsınız.
3-Yanlışlık giderildiğinden, ileri yönelik bir hak, tazminat ve faiz alma şansınız yoktur.
Hoşça kalın
Önder Özlem