Yeni mal sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde 3 evi daha var ise...
Merhaba ,
Mevcutta oturduğum ev satıldı , yeni mal sahibi 6 ay içerisinde evi boşaltmam için ihtar çekmiş
Aynı zamanda çekilen ihtarın içeriğinde kiranın 2.000tl'den 2.300tl'ye çıktığı ile ilgili bir bilgide var.
Sorum şu :
Yeni mal sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde 2 tane daha evi var ve hali hazırda bunlardan birinde ikamet ediyor. (kendi beyanatı ve benim şahsi tespitime göre).
Bu durumda itiraz hakkım doğar mı ?
İtiraz hakkım varsa bunu nasıl yapabilirim , Mevcutta sahibi olduğu evleri nasıl resmi olarak tespit edebilirim?
Eve daha yeni geçtim sayılır . Eski mal sahibiyle anlaşmama göre bir çok tadilat ve bakım yaptım eve. çünkü 2020 yazında hayırlısıyla evleniyorum ,eşimle planımız bu evde yaşamak üzerineydi , evin tadilatlarını da buna göre yapıyorduk.
Madden ve manen çok yıprattı bu durum beni. en azından 1-2 sene oturarak bütçesel anlamda kendimi toparlamak istiyorum.
Lütfen yardımcı olur musunuz?
Cevap: Yeni mal sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde 3 evi daha var ise...
Cevap: Yeni mal sahibinin aynı belediye sınırları içerisinde 3 evi daha var ise...
Üç evi varsa ister birinde ister üçünde birden oturabilir. Belki şu anda oturduğunu kiraya verip sizin oturduğunuza taşınacak.
Sadece şu var: Başkasına kiraya veremez belli bir süre (ne kadardı bu süre bilmyorum)
Ancak kiranın tek taraflı olarak arttırılmasının doğru olduğunu sanmıyorum. Fakat 2000 lira 2019 kirası ise, 2020 kirası zaten yaklaşık bu şekilde oluyor bu seneki oranlara göre. Yani kirayı arttırmış sayılmaz.
Merhaba cevabınız için teşekkür ederim.
Kira artışına bir diyeceğim yok zaten yasal oranda artış yapmış görünüyor (ha etik mi tartışılır. Şahsen ben yeni bir ev alsam ve mal sahibinin çıkmasını istesem zam yapmayı geç , en azından son 2 ayın kirasını almazdım , çünkü taşınmak gerçekten çok masraflı bir süreç. Tabiki bu şahsi tutumum ve tasarrufum.)
Başkasına kiraya veremez dediğiniz sanırım şu an da satın aldığı mevcutta oturuyor olduğum ev.
Kendi beyanına göre evlerden birinde zaten kiracı var. Şu an da oturduğu evi de bu eve geçtiğinde kiraya verecek.
Başka bir kaynakta ancak ihtiyaç olduğu hallerde oturan kiracıyı çıkarabileceği yönde bilgiler vardı.
Açıkçası bu sebepten bir hukukçu arkadaşımızdan kesin cevabı bekliyorum.
slmlar...
Aynı belediye sınırları içinde evi olmak, kiracı bakımından tahliye sebebi idi.
Mülk sahibi, sahip olduğu evlerden hangisinde oturacağı konusunda kendi kararını verir.
Aksi takdirde 20 daireli bir apartmana sahip olan kişi, tüm dairelerde kiracı varsa, hiçbirini çıkaramaz.
Önemli olan ev sahibinin ihtiyacında samimi olmasıdır. Yani siz çıkınca yeniden kiraya mı verecek, yoksa kendisi veya oğlu ya da kızı mı oturacak?
Evi satın alan kişi kendisinin, eşinin, çocuklarının konut olarak ihtiyacı varsa satın aldıktan sonra bir ay içinde ihtar ile durumu bildirmek şartı ile altıncı ay sonunda tahliye talep edebilir.
Bu şekilde tahliye edilen evi 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez.
Yeniden kiraya verirse, eski kiracı tazminat talep edebilir.
Sayın avukatım ,
Verdiğiniz bu çok değerli bilgi ve ayırdığınız zaman için çok teşekkür ederim.
Yazdıklarınızın neticesinde , mevcut durumumla ilgili hukuki bir HAKKIM OLMADIĞINI anlamış bulunuyorum.
Tekrar saygılarımı ve teşekkürlerimi iletmek isterim...
Eren