Kolluk kuvvetleri bilgisayara el koyar mı
Merhaba abimin dosyasında kolluk kuvvetlerine sanığın bilgisayar ve cep telefonları araştırılsın demiş şu an kendisi cezaevinde cep telefonu da polislerde zaten.Evde tek bilgisayar var o da benim suç tarihi 2015 ama biz bilgisayarı 2016 yılında aldık garantisi bittiği için faturaları falan da attık şu an 2016da aldığımıza dair bir kanıt yok elimizde ama bilgisayar benim odamda sorum şu olacak kolluk kuvvetleri evimize geldiğinde bilgisayarı vermemek için ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Kolluk kuvvetleri bilgisayara el koyar mı
Merhaba;
Öncelikle Avukat değilim, yanlış bilgilendirme yapmak istemem ve eğer belirtmelerim yanlışsa Avukat arkadaşlar düzeltirse sevinirim.
Ne olursa olsun, bir bilişim suçu varsa kişinin yaşadığı evdeki tüm bilgisayarla el koyabilir polis pek tabii savcı kararı ile. Tabi normalde delillerin karartılma ihtimalinden dolayı ( suç işlenen bilgisayarın ortadan kaybedilmesi gibi ), bunu karşı tarafın bilmeyeceği şekilde belirtir. Olaki kolluk kuvvetleri bunun için evinize geldi; Bilgisayarı aldıktan sonra hard-disk imajını alırlar yani hard-diski kopyalarlar veya direk bilgisayardan/laptopan har-disk'i alırlar cihazı size teslim ederler. Çok pahalı değil hard-diskler, yeni hard-disk alırsınız. Olaki içinde önemli bilgiler var, ya şimdiden önlem alıp kendiniz kopyalayın ya da böyle bir durumda önemli bilgiler olduğunu ve lazım olduğunu belirtip ona göre kopyasını isteyin hard-disk'in. Bunu kolluk kuvvetlerine belirtince sonuc alır mısınız bilemiyorum, savcılık kararı gerekebilir bunun için.