-
Tapusuz taşınmaz
ilgililerden net bilgi bekliyorum;babamızdan kalan evin yeri eski usul takas yöntemiyle ev yerine karşılık 3,5 dönüm arazi verilmiş yazılı evrağımız yok, tapu işlemlerinde evin yeri dayımızın üzerine,dayımız öldü (11 çocuk 1 eş )miras paylaşımı yaptılar evimizin olduğu yer eşine kaldı,eşi yaşlı ve çocuklarının etkisinde kaldığı için vermiyor.Aile kendi içinde problem yaşıyor çünkü bu alışverişin yapıldığında 18 yaşını doldurmuş 6 çocuk vicdanen verilmesi gerektiğini diğer 5 çocukta tapuda bizim deyor vermek istemiyorlar,araştırdığımıza göre hisseli tapu şeklinde olsaydı hisse devri ile çözüme gidilecekti ama tek tapu annelerinin üzerine olduğu için oda çocuklarının etkisinde kalıyor ve vermiyor.Bu alışverişe tanık ailenin çouklarının dışında en az 5 kişi daha tanık ve dava etmemiz durumunda tanıklık ediceklerini söylüyorlar,evi kendimiz yaptık yapılırken sözkonusu ailenin çocuklarıda yardım bile etmişler.Bütün bunlar 30 yıl öncesine dayanıyor 27 yıl boyuncada belediyeye vergi beyanında bulunuldu.Şimdi ben ailemin büyüğü olarak bu sorunu çözmek istiyorum bu konuda bilgisi ve önerisi olan kişilerden cevap bekliyorum,teşekkürler,iyi çalışmalar.
-
Malesef kazandırıcı zamanaşımı koşulları tam oluşmadığından bu kurumdan faydalanamazsınız.Ancak inşşatı yaparken iyiniyet sözkonusu olduğundan uğranılan zarar yada binanın değeri açıkça arsadan fazla ise taşınmazın mülkiyetini talep etme hakkınız var.Fakat burda da bir zamanaşımı mevcut .Oldukça tartışmalı olmakla birlikte uygulamada 1 yıldır(Sebepsiz iktisap Hükümlerince).Ne zaman başladığına gelince inşaat sahibinin zilyetliği(yararlanması) devam etmesi halinde sizde olduğu gibi ,malikin iadeyi talep etmesiyle başlar.Ve artık burada 10 yıllık zamanaşımı sözkonusu olmaz.Kafanız karışmış olabilir çünkü bu konular oldukça teknik, bir avukatla görüşmenizi tavsiye ederim.