-
Ortak kat işgali
Oturduğum apartman da planda 2 asansör görünse de daha sonr ev sahiplerinden imza toplanarak asansörün biri iptal edilmiş, 18 daire olan apartman da iptal olan asansör boşluğunun olduğu koridora demir kapı yaptırılmış eve katılmış hatta asansör boşluğu duvarı yıkılarak tuvalet yapıştırılmış. Belediye ye şikayet ettim ama belediyede hiç bir şey yapmadı. Bende dava açmayı düşünüyorum Hukuki haklarım nedir?
Apartman da yasal bir yönetici yok apartman sakinlerinden ve belediye den yasal bir izin yok sözel olarak kabul etmişler.
Şimdi apartman sakinlerinden imza alacaz diyorlar ama ortak kat çoktan işgal edildi şimdiden sonra alınan imzalar geçerli sayılır mı yada şikayetimi boşa çıkartır mı?
-
Cevap: Ortak kat işgali
Sayın Bay milcan;
İşgal edilerek bağımsız bölüme dahil edilen asansör boşluğu onaylı mimari projede mevcut ise anayapının bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde El Atmanın Önlenmesi (Müdahalenin Men-i) davası açabilirsiniz.
Saygılar...
-
Dava açma hakkı kat malikine aittir.
Kiracı veya dairede oturan bir kat malikinin akrabası dava açamaz.
-
Daire sahibi biziz.
Proje de orası apartman boşluğu olarak görülüyor, apartman da imza toplayıp oraya proje de olmayan bir yapı yapıp tuvalet ekleyip eve ekleme yapacaklar. İmza toplasalar dahi böyle bir yer yetki var mı yada kaç imza lazım (18 kişilik apt)
- - - Updated - - -
Dava açaçam ama imza toplayacak ve yapacağız diyorlar. Apartman da 18 Kişiyiz imza toplasalar bile benim ortak kullanım alanımı işgal edip evlerine katabilirler mi?
-
Kat malikleri 4/5 çoğunlukla ortak yerlerde bu tür bir değişiklik kararı alabilir. Oylamada karşı oy kullanan kat maliki 30 gün içinde dava açarak bu karara karşı hakimin müdahalesini talep edebilir.
Alınmış bir karar yoksa, siz bu değişikliği yapan tüm kat maliklerine karşı, ortak alanda yapılan bu değişikliğin kaldırılarak eski haline getirilmesi için dava açabilirsiniz.
-
Alıntı:
Bay milcan rumuzlu üyeden alıntı
Daire sahibi biziz.
"Sahibi biziz." ifadesi muğlak.
Davayı tapuda kimin ismi yazıyorsa onun, birden fazla kişinin ismi yazıyorsa, ismi yazanların tamamının birlikte açması gerekir.