Merhabalar,
Çalışan viziteye çıktığı gün işveren tarafından o gelmediği günü maaşından kesilirmi?
Yanıtlarınız için çok teşekkürler.
Printable View
Merhabalar,
Çalışan viziteye çıktığı gün işveren tarafından o gelmediği günü maaşından kesilirmi?
Yanıtlarınız için çok teşekkürler.
Bildiğim kadarıyla Vizite çalışanın yasal hakkı.Bu nedenle ücretinde kesinti uygulanmaz.
Ancak bu sonucu dayandıracak bir hukuk maddesi bilmiyorum.
Hatta aynı konuyu ben de araştırıyorum, umarım yasal bi dayanak sunan olur.
Saygılar,
Merhaba,
Hastalık nedeniyle işverenin ücrette kesinti yapabileceği durum iş kanunu 48. maddesinde düzenlenmiştir. İlgili yasa maddelerini sunuyorum:
İş kanunu
GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK
Madde 48 - İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.
Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.
506 sayılı Yasa
GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ:
Madde 37 - Hastalık sebebiyle geçici iş göremezliğe uğrıyan sigortalılardan geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 120 gün hastalık sigortası primi ödemiş bulunanlara, geçici iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere, her gün için geçici iş göremezlik ödeneği verilir.
Ancak, hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği verilebilmesi için, Kurumca tayin ve tesbit olunan hekim veya sağlık kurullarından dinlenme raporu alınmış olması şarttır.
(Ek fıkra : 22/01/2004-5073 S.K./8.mad) Yersiz veya haksız olarak geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tespit edilenler yersiz veya haksız surette aldıkları geçici iş göremezlik ödeneğini üç katı olarak Kuruma iade etmek zorundadırlar.
Ayrıca iş kanunu 49/sondaki düzenlemeyi vermeyi unuttum ; şöyledir:
ÜCRET ŞEKİLLERİNE GÖRE TATİL ÜCRETİ
Madde 49 - İşçinin tatil günü ücreti çalıştığı günlere göre bir güne düşen ücretidir.
Parça başına, akort, götürü veya yüzde usulü ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti, ödeme döneminde kazandığı ücretin aynı süre içinde çalıştığı günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.
Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.
Hasta, izinli veya sair sebeplerle mazeretli olduğu hallerde dahi aylığı tam olarak ödenen aylık ücretli işçilere 46, 47 ve 48 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri uygulanmaz. Ancak bunlardan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışanlara ayrıca çalıştığı her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Selamlar.