Ölmeden önce mirastan çıkartma
Merhabalar,
Babamlar 5 kardeş, halam (kendisi avukat olur) ölmeden önce babamı (yani dolayısıyla beni) mirasından çıkartmış. Bu işlemi de notere 2 şahitle giderek yapmış.
Mirasın paylaşımı da yapılmış mahkeme tarafından, tabiki biz yokuz. (Halam ölü) Bugün gerekçeli karar yazısı bize ulaştı, 2 hafta içinde itiraz etme hakkımız varmış.
Bu karara itiraz etsem bir faydası olur mu?
Kendisi de avukat olduğu için tüm yolları öngörerek tıkadı mı acaba diye düşünüyorum.. İtiraz etmek istiyorum, sizce bir faydası olur mu?
Şimdiden teşekkürler yorumlarınız için..
Cevap: Ölmeden önce mirastan çıkartma
Mirasçılıktan çıkarılma şartları ağırdır, bunun için miras bırakan veya aile fertlerine karşı ağır bir suç işlenmesi veya aile hukukundan kaynaklanan görevlerin yerine getirilmemesi gerekir.
Sizin durumunuzda mirasçılıktan çıkarma (ıskat) olduğuna emin misiniz?
Kardeşler ve kardeş çocuklarının mirasta saklı payı bulunmamaktadır. Saklı pay dışında kalan miras için miras bırakan ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Bunun için ölüme bağlı tasarrufun geçerlilik şartlarının bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
Yani kardeşine veya kardeş çocuğuna kalacak payın tamamını veya bir kısmını başka yere bırakmak için vasiyette bulunmak ile mirasçılıktan çıkarmak farklı müesseselerdir.
Kardeş veya kardeş çocuğu, saklı payı olmadığı için, mirasçılıktan çıkarma işlemi olmadan mirastan mahrum bırakılabilir.