-
Bu yaptığım zimmet mi?
Devlet memuruyum. Gerek boşanma davamın yükü gerek 2 çocuğumu bakıyor olmam gerekse maddi destekten tamamen yoksun olmam nedenleri ile ben bir suç işledim. Bir kamu kuruluşunda memurum. Vatandaş bize gelerek belli paralar ödüyor. Bunun için biz makbuz kesip vatandaşı parayı yatırması için vezneye gönderiyoruz. Ben bu şekilde yapmam gerekirken gelen vatandaşın ödeme mükellefiyetinde olduğu parayı tam ödeyememesi bir miktarını bırakıym kalanını sonra yatırırım demesi yaşlı olduğundan makbuzu senden alırım edemesi üzerine bir miktar parayı yatırmak üzere adamdan aldım. Ancak akabinde evimin elektriklerinin kesildiğini haber verdiler. Bende bu para ile elektriklerimi yatırdım. Bu parayı da yaklaşık bir ay sonra temin ederek vezneye yatırdım. Para 200.00.-ytl.dir. Vatandaşa da o zaman gel bir ara makbuzunu al dedim. Ona tamam artık bitti diyerek yalan söylemedim. Bu durumu da parayı yatırırken amirime söyledim. Ancak bir diğer amirim bundan şikayetçi olacağını bunun zimmet suçunu oluşturduğunu söylüyor. Bu zimmet midir? Bir suç işlemiş olabilirim. Ama mağduriyetimden ve 2 küçük çocuğumun ihtiyaçlarını gideriyor olduğumdan belki de böyle bir hata yaptım. Bunun bedeli bu kadar ağır mıdır?Benim işlediğim suç nedir?
ŞİMDİ BEN TUTUKLANACAK MIYIM?
-
Zimmet:
MADDE 247. - (1) Görevi nedeniyle zilyedliği kendisine devredilmiş olan veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı kendisinin veya başkasının zimmetine geçiren kamu görevlisi, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (AĞIR CEZA MAHK.)
(2) Suçun, zimmetin açığa çıkmamasını sağlamaya yönelik hileli davranışlarla işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.
(3) Zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilebilir.
Etkin pişmanlık :
MADDE 248. - (1) Soruşturma başlamadan önce, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisi indirilir.
(2) Kovuşturma başlamadan önce, gönüllü olarak, zimmete geçirilen malın aynen iade edilmesi veya uğranılan zararın tamamen tazmin edilmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir. Etkin pişmanlığın hükümden önce gerçekleşmesi halinde, verilecek cezanın üçte biri indirilir.
-
Daha az cezayı gerektiren hal :
MADDE 249. - (1) Zimmet suçunun konusunu oluşturan malın değerinin azlığı nedeniyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilir.
-
Yanıtınıza teşekkür ederim. Peki ben tutuklanacak mıyım? Savcılığa şikayet olduğunda hemen mi tutuklanacağım?Çünkü çocuklarım da var. Onlara bir çözüm bulmalıyım. Bundan sonra da memuriyet yapamayacağım galiba değil mi?
-
Hemen paniklemek yerine once şikayet edilmeyi beklemelisiniz.
hakkınızda Şikayet gerçekleştiğinde ise mutlaka bir meslekatşımızdan yardım alınız.
Tutuklama olacağını sanmıyorum.