İşyerinin Devri ve İş Sözleşmesinin Devri Arasındaki Fark Ve Yapılması Gerekenler Hk.
Merhaba, Öncelikle umarım konuyu doğru yere açmışımdır.
Konu biraz karışık umarım yardımcı olabilirsiniz. Teşekkürler.
(Firma isimleri örnek, ticari ünvanlar gerçektir.)
Ali A.Ş firmasının biri Ankarada Merkez ve Diğeri İzmirde (Şube) olmak üzere 2 adet fabrikası bulunmaktadır. 2019 yılı içerisinde Merkez fabrika alınan yönetim kararı gereği gerek günümüz koşullarına teknolojisinin çok eski kalması gerek ise kurulu arsasının yapıalan işe göre küçük kalması vb. nedeniyle çalışanlarının bir kısmı izmir fabrikaya (şube) nakil olmuş, bir kısmıda hakları ödenerek işten çıkarılmıştır.
Şimdi ise teknoloji olarak Türkiye de önemli sıraya sahip İzmir fabrika yönetim kurulu kararı ile isim değiştirecek. Ancak Ankara fabrika ile her yönüyle bağlantısı kalmasın istiyorlar. Ancak Ali A.ş. yaptığı diğer işlere devam edecek. Aynı sektörde devam etmeyecek.
(Ali A.ş. Yönetim kurulu başkanı Ali Çelik Taahhüt A.Ş. şeklinde isimli yeni şirket açıp, bu izmir fabrikayı tamamen yeni bağımsız bir işyeri olarak tekrar açmak istiyor, fiziki olarak aynı yer devam edicek logo çalışan vb. aynen devam edecek. Çalışmaya ara verilmeyecek. )(Burada şirket ortakları diğer şirket yönetim kurulu başkanı ve dışardan başka üyelerden oluşacak)
Burada ben personel sorumlusu olarak izlemem gereken yol nasıl olmalı?
Çalışanlara iş sözleşmesi devri tutanağı mı yapmak lazım yoksa bu durum işyeri devri olarak düşünmek gerek? Sgk kapanış ve yeniden açılış vermek gerekir mi? Gerekirse mevcut Ali A.ş den çıkış yaparken sgk çıkış kodu 34 "İşyerinin devri, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesih" mi seçilmeli yoksa işyeri kapanışı mı?
Cevap: İşyerinin Devri ve İş Sözleşmesinin Devri Arasındaki Fark Ve Yapılması Gerekenler Hk.
Bahsettiğiniz işyeri devrdir, mevcut söleşmeler aynen geçerli olur.