-
Kontrat süresi doluyor
Merhabalar,
Forumda okuduklarım doğrultusunda sizlere birkaç sorum olacaktı. Daha önceleri de yazdığım gibi kiracımın kirayı ödemesi ve davranışları ile ilgili problemlerim vardı. Bu zamana kadar zar zor da olsa kiraları aldım ve şimdi kasım ayında sözleşme süresi doluyor. Şu anda kontratta yazan artış tüfe ve bunla ilgili bir problemim yok yani kirayı ödeyeceğini bilsem sesimi çıkarmam ama kendisiyle yaşadığım sıkıntılar varken aynı stresi bir sene daha yaşamak istemiyorum. Bu nedenle kiracımın çıkmasını istiyorum ve 15 gün önceden kontratı yenilemeyeceğimi bildiren bir ihtarname göndermek istiyorum. Fakat forumda okuduklarım tahliye için bunun yeterli olmadığını haklı bir sebebim olması gerektiğini söylüyor.Ayrıca tahliye davasının 5-6 ay alacağı belirtiliyor. Kira gecikmelerini belirtsem bu yeterli midir? Kiracımın ve benim elimde kiranın ödeme zamanı ile ilgili bir belge yok hep elden aldım bu problem midir? İkincisi elimde bütün tarihler açık tahliye taahhütnamesi var ve bunu kullanmayı planlıyorum fakat yanlış bir işlemle harcamak istemiyorum. Sizce ilk önce kira kontratını yenilemeyeceğimi belirten ihtarnameyi mi göndermeliyim? Korkum eğer kiracım itiraz ederse tahliye taahhütnamesini kullanamam. Çünkü çıkmayacağını belirttikten sonra tahliye taahhüdünü kullanırsam bunu başta aldığım belli olur. İkinci bir ihtimalde Madde 7 ye dayanarak tahliye taahhüdnamesini kullanmak - Kira şartlarına ve Borçlar Kanununun bu kanuna aykırı olmayan hükümlerine riayet edilse bile aşağıdaki yazılı hallerde kiralayan
a) Kiracı tarafından gayrimenkulün tahliye edileceği yazı ile bildirilmiş olmasına rağmen tahliye edilmezse icra dairesine müracaatla tahliye istiyebileceği gibi,
Ama bu durumda da itiraz halinde 5-6 ay dava sürer.
Aklıma gelen en mantıklı çözüm sesimi çıkarmamak ve bir sonraki kira döneminde ödemelerin gecikmesi durumunda iki ihtarname çekip dava açmak
Sizce bu üç durumdan hangisini yapmalıyım?
Bir sorumda tahliye taahütnamesinin doldurulması ile ilgili. Buraya tarih olarak kontrat bitim tarihini mi yazayım ya da birkaç gün sonrasını mı?
Son sorumda kontrat bitiminden 15 gün önce gönderilen ihtarname ile ilgili. 15 gün önce göndermem yeterli mi yoksa kiracının eline kontrat bitiminden 15 gün önceden mi ulaşmalı?
Uzun olduğu için özür diler cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Saygılarımla,
-
Sözleşme süresinn dolmasından önce, tahliye (yenilmeme) iradesini açıklayarak, bu haktan yararlanmak; sadece kiracıya tanınmış bir haktır, kiraya verene değil. O nedenle; ihtarınız, faydasızdır.
Tahliye taahhüdünüzle ve devamındaki süreçle ilgili olarak, bir avukattan profesyonel hukuki yardım almanız, menfaatinizedir.
-