Merhaba, düşük kira göstermenin cezası nedir? 3000 resmi 2500 elden alıyorum. Bunu gerçek oranda göstermek istiyorum, daha doğrusu babam vefat edince mirasçılar olarak düzeltmek istiyoruz. Kiracı ve işyeri sahibi ne oranda ceza alır?
Printable View
Merhaba, düşük kira göstermenin cezası nedir? 3000 resmi 2500 elden alıyorum. Bunu gerçek oranda göstermek istiyorum, daha doğrusu babam vefat edince mirasçılar olarak düzeltmek istiyoruz. Kiracı ve işyeri sahibi ne oranda ceza alır?
Kiracı niye ceza alıyor? Kira geliri vergisi beyannamesini vermeyen ya da gerçeğe aykırı şekilde düzenleyip veren sizsiniz. Dolayısıyla, yaptırımın muhatabı da sizsiniz.
Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, vergi yükümlüsü adına iki kat birinci derece usulsüzlük cezası kesiliyor ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor.
Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Vergi ziyaı cezası iki kat olarak kesilen usulsüzlük cezası ile kıyaslanıp miktar itibariyle en ağırı uygulanıyor.
Gecikilen her ay için de gecikme faizi talep ediliyor. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor.
Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidiliyor. Ay kesirlerine isabet eden gecikme zammı günlük olarak hesap ediliyor.