Ip adresi bulmak için savcılık destek verirmi
Firmama gelen bir mail var, ve bu mailde hakaret tehdit küfür gibi şeyler yok fakat içinde rahatsız etmek istediği açık olan yalanlar var. Bunu avukata versem o kişiyi bulabilirmiyiz yoksa savcılık tehdit hakaret küfür içermediği için ilgilenmez mi... Avukatı bu konuda boş yere meşgul etmesek mi
Cevap: Ip adresi bulmak için savcılık destek verirmi
Mailin hangi IP'den geldiğini bulmak öyle işleyen bir süreç değil. İşin hukuki yönünü hiç bilmiyorum ama teknolojik yönü açısından bunu gayet rahat biçimde söyleyebilirim.
Yani "Bana bu mail atıldı. Bunun IP adresini bulun." tarzında bir isteği yerine getirebilecek bir kurum Türkiye'de yok.
Peki suç ve tehdit içersedemi
Evet Canci nin dediği gibi teknik olarak bulmak çok zor. Bazı mail servisleri karşı tarafa gönderenin Ip adresini de ekler, veya gönderen mail sunucusunun Ip adresini ekler bunu alıcı taraf mail hizmeti aldığı firmaya göre kimilerinde görebilir (headers veya Türkçe adı ile başlıklar şeklinde) ama bu değerleri de manipule etmenin yolları var. Bu Ip yi alabilirseniz şu Ip den rahatsız edici mailler alıyorum diyebilirsiniz, o Ip nin hangi ülkeden olduğunu bulmak çok kolay ama tam adresini siz bulamazsınız. Eğer maili atan Türkçe bir mail atıyor ise ve Ip Türkiyeden ise işiniz kolaylaşır.