İşverenin işçiye eksik ödeme yapması
Merhaba İstanbul’da özel bir şirkette çalışmaktayım ve şuan yıllık izindeyim az önce birim amirim tarafından whatsapp grubuna mesai başlangıcı ve bitimi şeklinde yaptığımız kart basımlarımın eksik olduğu ve kart basımlarıma göre ödeme yapılacağını yazdı ve üstüne Sonra bana niye az ödeme yapıldı diye gelme Bilgin olsun. Diye devam etti henüz bir cevap yazmadım sizce işverenin yasal olarak böyle bir hakkı varmı? sonuçta benim kart basmasam bile orda olduğum kanıtlanabilir ve emeğimin karşılığını vermemekten bahsediyor yardımcı olursanız sevinirim.
Cevap: İşverenin işçiye eksik ödeme yapması
Öncelikle girişte ve çıkışta kart basma olayının adına bakmak gerekiyor,
Personel Devam Takip Sistemi.
Yani çalışanın işyerine giriş, işyerinden çıkış saatlerinin kartla-parmak iziyle vb yontemlerle işyerinde olduğu sürenin takip edildiği sistemler. Bordro yazılımları da bu takip sistemi yazılımları ile uyumlu çalışır ve tkip sisteminden gelen kayıt bilgilerine göre çalışma sürelerini hesaplar, eksik kalan süre için ücrette kesinti yapar, fazla olan çalışma süreleri için de fazla çalışma ücreti hesaplaması yapar. Kart basmadığınızda o gün işyerine geldiğiniz de takip sistemi tarafından görülemeyeceğinden doğal olarak o gün için bir ücret hesaplaması da olmaz, bu da çalışmadığınız için eksik ödeme yapılması demek olur sizin deyiminizle.
İşyerind ekart okutarak devam takip sistemi varsa ve siz de bu sisteme göre kart basmaı gereken bir çalışansanız, kartı basmanız bir işyeri kuralıdır, konu da yoruma kapalıdır.
Yani, evet kart basmadığınız günler için ücret kesintisi hakkı vardır. Ücreti keser siz de işyerinde olduğunuzu ıspatlamak için uğraşır kesilen ücreti geri almaya çalışırsınız.
Diğer yandan, bu kartı okutmak bir işyeri kuralı ise ve uymuyorsanız, amiriniz yazılı bir ihtala da durumu bildirebilir, tekrarlaması durumunda dageçerli sebeple sözleşme feshine kadar gidilebilir.