Arkadaşımın Ev Sahibi Emanet Verdiğim Eşyalarıma El Koydu
Merhaba. Yardımınıza çok ihtiyacım var. Oturduğum ev satıldı ve o sırada kendime göre ev bulamadığım için ailemin yanına taşındım. Tüm eşyalarımı arkadaşımın evinde boş bir odası olduğundan emanet olarak verdim. Kirayı ödemeyip evi bırakıp çıkmışlar. Fatura borçları da varmış. Eşyalarımı almak için gittim. Ama ev sahibi borçları var deyip el koyduğunu söyledi. Polis çağırdım. Poliste savcılıktan yazı alın sonra gelin dedi. Savcılığa başvurdum. Şikayet dilekçemi aldılar. Eşyalarımı almam için herhangi bir yazı alamadım. Faturaları ibraz ettim. Ev sahibi ile görüştüm. Kiracıyı icraya verdiğini 40 gün içinde eşyaların 7 emine gideceğini söyledi. Yedi eminde eşyalarım mafolur. Ve o sırada satılırsa tekrar alacak maddi durumum yok. Ev tutacağım ama eşyalarımı alamadığım için ev de tutamıyorum. Lütfen bana yol gösterin.
Cevap: Arkadaşımın Ev Sahibi Emanet Verdiğim Eşyalarıma El Koydu
İlgili icra dairesine giderek eşyalarınızın faturasını sunup eşyalarınız üzerindeki haczi kaldırmanız mümkün.
Cevap: Arkadaşımın Ev Sahibi Emanet Verdiğim Eşyalarıma El Koydu
İcra takibi yapmak ile haciz farklı şeylerdir.
Haciz icra takibinin son aşamalarından biridir.
İcra takibinde borçluya ödeme emri tebliğ edilir, ödemesi için süre verilir, süre sonunda ödeme olmazsa temerrüt oluşur, ancak o zaman tahliye davası açılabilir veya alacak için haciz yapılabilir.
Ev sahibi, tahliye kararı olmadan veya kiracı anahtarı teslim etmeden eve giremez.
Temerrüt oluşup icra dairesinden haciz talep etmeden kendi başına eşyalara el koyamaz.
Ev sahibi 40 gün dediğine göre icra takibinin henüz başında, asıl borçluya ödeme emri tebliğ edilmemiş, veya edilse dahi süre dolmamış.
Dolayısıyla hukuksuz bir durum söz konusu.
Ev arkadaşınızdan kira sözleşmesinin bir kopyasını alıp mümkünse onunla birlikte tekrardan savcılığa şikayette bulunun.
Açıkladığım gibiyse konut dokunulmazlığının ihlali suçu da işlenmiş.