Arkadaşlar benim annem 1984 yılında almanyadan kesin dönüş yaptı almanyada 15 yıl çalışmışlığı var emekli olma şansı varmı bu konuda ne yapmalıyım.1948 doğumlu lütfen beni bilgilendirin şimdiden teşekkürler!
Printable View
Arkadaşlar benim annem 1984 yılında almanyadan kesin dönüş yaptı almanyada 15 yıl çalışmışlığı var emekli olma şansı varmı bu konuda ne yapmalıyım.1948 doğumlu lütfen beni bilgilendirin şimdiden teşekkürler!
Hemen SSK 'ya başvurabilirsiniz.
Günlüğü 3,5 $ dan borçlanam yapıp, borcu öderseniz, SSK'dan emekli maaşı bağlanır.
Bulunduğunuz yerdeki SSK Müdürlüğüne başvurursanız, Almaya'da ki çalışmlarınız kanıtlamak için hangi belgelerin düzenlenmesi gerektiği bildirilir.SSk tarafından istenen belgeleri verdiğinizde size borç miktarı bildirilir. 15 yıl çalışılmış ise, bu süre borçlanıldığında, prim borcu ödendiğinde, yaşı da uygun olduğundan emekli maaşı bağlanır. Eğer Türkiye'de çalışmışlığı varsa, sigortalılık başlangıcını oluşturacağından, bu başlangıç tarihinden sonra 15 yıl dolmuş ise, 10 yıl borçlanma da yeterli olabilir. Ancak hiç çalışma yoksa, mutlaka 15 yıl borçlanma yapılırsa emekli olabilir.
Türkiyede çalışmışlığı yok bu bi sorun yaratırmı?
Yakup ağabey bilgilerine teşekkür ederim sizin dediğiniz gibi günlük 3.5 dolardan 15 yıl ödeme yaptıktan sonra alacağı maaşın miktarı bellimi acaba?
Yaratmaz. Ancak, o zaman, hemen emekli olmak istiyorsa, 15 yılın tamamını borçlanması gerekir. Ya da, en az 10 yıl borçlanıp primini ödedikten sonra 5 yıl beklemesi gerekir.
Hemen emekli olursa alacağı aylık tahmini veya net ne kadardır?
Maaş heaplanırken, borcun ödendiği tarihteki dolar kuru dikkate alınır.Hesaplama tekiniği de biraz karışıktır.Ancak, emekli aylığının asgari olarak 500 civarında olduğunun göz önünde bulundurulması yeterli olur.
Bu arada, diğer konu başlığını silmeniz de uygun olur.