Tüketici Mahkemesi Kararına İtiraz Edilebilir mi?
Merhabalar,
Yaklaşık 1 yıl önce Ayedaş'ın sokağımızda yaptığı çalışmalar nedeniyle (faz/nötr kablosunu yanlış bağlaması) bozulan kombimin masrafını ödememesi üzerine (10 iş günü içinde başvuru yapmamışım) önce EPDK, sonra tüketici hakem heyetine sonrasında mahkemeye yaptığım başvurular hep reddedildi. Hatasını başta kabul etmeyip sonrasında kabul eden bir firmanın yönetmeliğinde yazan "10 iş günü içinde başvurulabilir" gibi muğlak bir ifadeyi dahi tüketici tarafından çözmeyen bir sistem içinde sıkıştım kaldım. UYAP'tan "karara çıkmış" görünüyor ve kararda hakem heyeti itirazının reddine gibi bir ifade var. Haklı olduğuma inandığım için ne yapabilirim siz değerli avukatlardan fikir rica ediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Cevap: Tüketici Mahkemesi Kararına İtiraz Edilebilir mi?
"10 iş günü" ifadesi muğlak değil ki. EPDK'nın yayınladığı "Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği"nde bu husus oldukça net. Bu husus firmanın "yönetmeliğinde" değil, EPDK'nın yönetmeliğinde yazıyor.
Siz 10 günlük süreyi geçirmişsiniz ve çok açık bir şekilde hakkınızı kaybetmişsiniz. Görünüşe göre buradan haklı çıkabileceğiniz bir yol yok.
Hakem heyetinin kararlarına itirazen tüketici mahkemelerinin verdiği kararlar kesindir ve itiraz edilemez.
Ancak örneğin ayıplı bir otomobil gibi doğrudan tüketici mahkemesinde açılan davaların sonuçlarına itiraz edilebilir.
Zaten sizin davanızda karar sonunda kesin olarak karar verildi yazacaktır.
- - - Updated - - -
Hakem heyetinin kararlarına itirazen tüketici mahkemelerinin verdiği kararlar kesindir ve itiraz edilemez.
Ancak örneğin ayıplı bir otomobil gibi doğrudan tüketici mahkemesinde açılan davaların sonuçlarına itiraz edilebilir.
Zaten sizin davanızda karar sonunda kesin olarak karar verildi yazacaktır.
Merhabalar,
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
Şenol Bey, "10 iş günü içinde başvurulabilir" muğlak derken -ebilme fiilinin ihtimal ve olasılık anlamı içerdiğini belirtmek istemiştim. Buradan başvurulmayabilir anlamı da çıkıyor. Bir diğer itirazım ise failin Ayedaş olduğunu öğrendiğim tarih ile ilgili idi. Yani aslında ben failin (kombimi bozan kurumun) Ayedaş olduğunu öğrendikten 10 gün içinde başvurumu yaptım. Zira Ayedaş bana bir bilgilendirme yapmadı. Bilgilendirme yapmayıp 10 gün içinde başvur demesi tüketiciyi korumuyor. Ben nereden bilebilirim kombimi Ayedaşın yaptığı bir hata yüzünden bozulduğunu.
Neyse davayı kaybetmiş bulundum. Ancak temyize gitme durumunu öğrenmek istemiştim. Zira haklı olduğuma çok ama çok eminim.
Sayın Karavelioğlu ayrıntılı cevap için çok teşekkür ederim.
Saygılar