Cevap: Kredili mevduat hesabı
Banka kendi hatasından kaynaklanan bu durum için ne diyor?
İmzalamış diyorsunuz; demek ki, sahsın kimliğini iyi kontrol etmediler bu sizin kusurunuz değil.
Üstadım banka ilk faizileriyle birlikte hesabıma iade edeceklerini söyledi sonra herhangi bir işlem yapmadı bir de üstüne nezaketsiz tavırlar sergileyince hakkımı dava yoluyla elde etme zarureti doğdu. Avukatsınız zannımca talebim nasıl olmalı ticari temerrüt faiziyle birlikte mi istemeliyim ? Hülasa üstadım hukuki dayanaklarım ve talep sonucumda ne yazmalıyım?
İlçe tüketici hakem heyetine başvuruda bulunacaksınız. Ancak eksiye işleyen (overdraft) yani bankanın kendi parası için bir talepte bulunamazsınız. Zira banka size kredili mevduat hesabı açmak zorunda değil. Basit bir dilekçe işinizi görecektir. Dava dilekçesi gibi yazmanıza gerek yok.
Kendi paranız kadar hak talep edebilirsiniz. Fazlaya ait istem TSHH tarafından reddedilir.
Üstadım kredi kullandırmak zorunda değil diyelim ve icra takibinde de bulunmasınlar. Bu durumda faiz işliyor mu işliyor parayı çekmeye gittiğimde parayı çekecek miydim çekecektim bu durumda bu miktar üzerinden faizli talepte bulunmam hukuken korunun diye düşünüyorum. Hiç değilse eski haline çevirsinler bunu sağlayabilir miyim ?
Banka kendi hatasından kaynaklanan çekilen ana para ve faizini hesabınıza iade etmek zorundadır. Bunun dışında bir yükümlülüğü yoktur. Eğer durumu doğru anladı isem; Sizin kredili mevduat hesabınızı kullanamadığınıza bu nedenle mağdur olduğunuza ilişkin talepleriniz reddolunur.
Yani bu talebiniz hukuken korunmaz. Sözleşmenizi incelerseniz bankanın bu tür olası durumları önceden öngörerek kendi lehine hüküm altına aldığını görürsünüz.
Özetle başkasının çektiği para ve faizini size yükleyerek sizi mağdur edemeyecek ancak bu süre zarfında kredi de kullandıramayacak.
Üstadım, yazdıklarınızdan doğru anladıysam hesabımda para yoktu 3.kişi geldi kredili mevduat hesabından kredi kullandı parayı çekti. Bankanın hukuki sorumluluğu:
-Çekilen parayı hesabıma iade ettirebilirim ama ben avans faizi isteyemem diyorsunuz.
-kredili mevduat hesabının hukuki niteliği nedir üstadım bu konularda önerebileceğiniz Kitaplar var mı Yargıtay kararlarıyla destekli veya sizin bana atabileceğiniz bir şeyler varsa e- mailimi verebilirim isterseniz.
Mevduat hesabınıza bağlı tanımlanan bir kredi limiti ile anlık ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiz bir kredidir .
limitiniz 5.000tl ise, ve hesabınızda o limit tutarı dahil 5500tl var ise, bu kullanımıza hazır 500tl sizin kendinize ait olan kalan 5000tl si ise bankaya ait olan para var demektir.
o 5.550tl den 600tl çekerseniz, bankadan 100 tl 1 ay vadeli tek taksitli kredi kullanmış olursunuz, bu 100tl kısım için banka sizden faiz alır.
hesabınızdan 500tl çekmiş olsanız , mevduat hesabınızda hiç para kalmaz ama hala kullanabileceğiz 5.000tl lik bir limit bulunur kredi hesabınızda, o 5.000 e dokunmadığınız sürece de banka sizden faiz almaz.
Yani hesabımda 5000tl vardı, ona faiz işleyecekti ben o faizi isteyebilirim mantığınız hatalı, hesabınızda 5.000 yoktu, sadece banka kendi parasından 5.000tl sini siz isterseniz faiz ödemeniz şartıyla kullanımınıza sunuyor.
Sİze ait olmayan para için de faiz isteyemezsiniz.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Mevduat hesabınıza bağlı tanımlanan bir kredi limiti ile anlık ihtiyaçlarınız için kullanabileceğiz bir kredidir .
limitiniz 5.000tl ise, ve hesabınızda o limit tutarı dahil 5500tl var ise, bu kullanımıza hazır 500tl sizin kendinize ait olan kalan 5000tl si ise bankaya ait olan para var demektir.
o 5.550tl den 600tl çekerseniz, bankadan 100 tl 1 ay vadeli tek taksitli kredi kullanmış olursunuz, bu 100tl kısım için banka sizden faiz alır.
hesabınızdan 500tl çekmiş olsanız , mevduat hesabınızda hiç para kalmaz ama hala kullanabileceğiz 5.000tl lik bir limit bulunur kredi hesabınızda, o 5.000 e dokunmadığınız sürece de banka sizden faiz almaz.
Yani hesabımda 5000tl vardı, ona faiz işleyecekti ben o faizi isteyebilirim mantığınız hatalı, hesabınızda 5.000 yoktu, sadece banka kendi parasından 5.000tl sini siz isterseniz faiz ödemeniz şartıyla kullanımınıza sunuyor.
Sİze ait olmayan para için de faiz isteyemezsiniz.
Demek istediği o değil Erdoğan bey.
Sayın Erdoğan asıl cevabın etrafında dolaşıyoruz sanki. Şimdi şunu mu diyorsunuz bankadan talebin ancak hesabımının eski haline getirtmesi olabilir .